Društvo

Održano takmičenje „First Lego League“

legook0902
N
acionalno takmičenje u robotici pod nazivom „First Lego League“ održano je, prvi put u Crnoj Gori, u subotu u Osnovnoj školi “Pavle Rovinski” u Podgorici.

Održano takmičenje „First Lego League“
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva prosvjete i nauke saopšteno je da su učestvovali timovi iz devet crnogorskih osnovnih škola iz Podgorice, Nikšića, Danilovgrada, Bara, Kotora i Cetinja.

Predsjednik fondacije Mladi pronalazaci Crne Gore profesor dr Srđa Kadić kazao je nakon otvaranja takmičenja, da su ponosni što ovakvo takmičenje organizuju u Crnoj Gori.

- Ovo takmičenje je lego liga robotike gdje djeca uz pomoć lego kompleta sagrade robota i rješavaju postavljene zadatke – rekao je Kadić.

„First lego liga“ (FLL) je program robotike za uzrast od 9 do 16 godina, koji je osmišljen sa ciljem da podstakne interesovanje djece za nauku i tehnologiju.

Zadatak-izazov za mlade pronalazače je da naprave autonomnog robota od LEGO kockica korišćenjem kompleta „Lego Mindstorms“.

Misija FLL- a je da inspiriše mlade ljude da ostvaruju svoje potencijale i snove u nauci i tehnologiji. Kroz FLL progam oni dobijaju zanimljive zadatke i izazove, na koje kroz timski rad, pod nadzorom mentora, daju inovativna rješenja.

Crna Gora je ove godine prvi put dobila FLL licencu da sprovede nacionalno takmičenje, čiji pobjednik će državu predstaviti na Evropskom takmičenju u Španiji, u maju 2014. godine. Tema ovogodišnjeg takmičenja je Bijes prirode.

Na evropskom takmičenju učestvovaće 200 hiljada djece širom svijeta, uzrasta od 9 do 16 godina, iz preko 70 zemalja.

 

Portal Analitika