Ostalo

MOK zabranio naljepnicu u čast preminule skijašice

Snouborderke
M
eđunarodni olimpijski komitet (MOK) zabranio je australijskoj snouborderbi Tori Brajt da nosi naljepnicu u čast preminule Kanađanke Sare Burk.

MOK zabranio naljepnicu u čast preminule skijašice
Portal AnalitikaIzvor

Burkova je preminula 2012. nakon nesreće na treningu, a važila je za jednog od favorita u takmičenju u akrobatskom skijanju. Brajtova je izjavila da ne smije da nosi naljepnicu "Sara" na kacigi jer MOK to smatra "političkom izjavom".

"Ovdje sam prvo da predstavljam svoju zemlju i da pokažem svijetu sport koji je donio radost i ljepotu u moj život. Ovdje sam i da odam čast velikoj prijateljici Sari Burk koja je napuštila svijet. Ja skijam sa naljepnicom sa njenim imenom na kacigi. Međutim, MOK smatra da je to "politička izjava", pa je zabranjeno. Sara je bila divna, talentovana, moćna žena, čiji me duh i dalje inspiriše. Ona je veliki razlog zašto je ovaj sport sada na OI", napisala je na instagramu Brajtova.

Kanađanka je bila jedna od najboljih aktobatskih skijašica na svijetu, lobirala je da taj sport bude uvršten u program Olimpijskih igara. Pravilnik MOK-a zabranjuje bilo kakvu "političku, vjersku ili rasnu propagandu na bili kom olimpijskom događaju, takmičenju ili mjestu". (B92)

Portal Analitika