Region

U Bihaću sukob, u Mostaru policija otjerala demonstrante

okbihac
D
an nakon eskalacije socijalnih protesta u Bosni i Hercgovini (BiH), u kojima je više od 200 osoba povrijeđeno, a desetina privedena, u Bihaću je došlo do sukoba policije i građana, dok je u Mostaru policija onemogućila okupljanja.

U Bihaću sukob, u Mostaru policija otjerala demonstrante
Portal AnalitikaIzvor

Građani i policija u Bihaću su se sukobili nedaleko od kuće kantonalnog premijera Hamdije Lipovače koju su namjeravali da kamenuju, ali ih je policija u tome spriječila, a nekoliko osoba je povrijeđeno.

U Sarajevu se dvadesetak građana okupilo sa zahtjevom za ostavku federalnih vlasti, dan poslije sukoba policije i demonstranata i paljenja zgrada državnih i lokalnih vlasti u glavnom gradu i više drugih gradova u BiH, prenosi Tanjug.

Potpredsednik Federacije Bosne i Hercegovine, Mirsad Kebo, poručio je da se na ulicama ništa ne rješava i pozvao na obustavu nasilja.

Socijalni protesti, započeli su u srijedu u Tuzli da bi se potom proširili na Sarajevo, Mostar i Zenicu.

Uviđaji na oštećenim lokacijama su u toku, građani u nevjerici sređuju utiske, dok zvaničnici otvaraju pitanja i traže odgovor o uzrocima.

Epilog trodnevnih protesta u Tuzli i jučerašnjih u Sarajevu, gde je sve kulminiralo, su zapaljene zgrade državnih i lokalnih institucija, par stotina povrijeđenih, uglavnom pripadnika policije, što mnoge podsjeća na "ratne zone", a slično je i u drugim gradskim centrima.

 

 

Portal Analitika