Politika

Predsjedništvo NS: Srbi u vlasti stavljaju tačku na podjele

0802Narodnastranka
N
arodna stranka ozvaničila je danas Dekaraciju kojom ocjenjuje da poziv političkim predstavnicima Srba u Crnoj Gori da budu dio vlasti „otvara realne uslove da se državna politika Crne Gore usmjeri u pravcu koji će staviti tačku na neprirodne podjele i 'hladni rat' između Srba i Crnogoraca, odnosno unutar jednog te istog naroda.

Predsjedništvo NS: Srbi u vlasti stavljaju tačku na podjele
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom agenciji MINA, Predsjedništvo NS je u tekstu Deklaracije konstatovalo da je u proteklih nekoliko mjeseci došlo do novih momenata na ovdašnjoj političkoj sceni, što za posljedicu može da ima duboke i značajne promjene statusa Srba. Rukovodstvo stranke je posebno ukazalo na raskid vladajuće koalicije na državnom nivou „koji je, sudeći po političkim potezima DPS-a i SDP-a, konačan i nepovratan“. Ukazuje se na „značajno i ubrzano popravljanje i unapređenje odnosa između Crne Gore i Srbije i početak poboljšavanja odnosa sa pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori“.

- Te činjenice Predsjedništvo smatra veoma pozitivnim za crnogorsko društvo i državu, a posebno za položaj Srba u Crnoj Gori. U svjetlu navedenih činjenica, predsjedništvo ocjenjuje da poziv političkim predstavnicima Srba u Crnoj Gori da budu dio vlasti, otvara realne uslove da se državna politika Crne Gore usmjeri u pravcu koji će dovesti do harmonizacije odnosa između Srba i Crnogoraca i staviti tačku na neprirodne podjele i „hladni rat“ unutar jednog te istog naroda. Treba stvoriti osnovu za trajno uspostavljanje dobrih odnosa između Srbije i Crne Gore kao i uspostaviti odnose između države i pravoslavne crkve, na principima ustavnog načela o odvojenosti crkve i države. Potrebno je i riješiti status imovine pravoslavne crkve u Crnoj Gori i obezbijediti poštovanje građanskih prava i sloboda sveštenstva u vršenju njihovih vjerskih aktivnosti. Riješiti statusna i socijalno-ekonomska pitanja hiljada građana, koji su dikriminisani zbog njihovog nacionalnog opredjeljenja - državljanstvo, boravak, pravo na rad i slično - navodii se u dokumentu NS-a.

Predsjedništvo stranke smatra da „konačno treba riješiti identitetska pitanja (jezik, himnu i simbole) na način koji ne vrijeđa pripadnike nijedne nacionalne grupacije u Crnoj Gori“.

- Sve navedeno, sastavni je dio programskih načela Narodne stranke, za koja se uporno i dosljedno zalažemo. Predsjedništvo ocjenjuje da Srbi navedena pitanja najefikasnije mogu riješiti ako su dio vlasti u Crnoj Gori – zaključuje se u Deklaraciji NS-a.

Portal Analitika