Politika

ABAZOVIĆ: Što prije ispuniti obaveze akcionih planova

abazovicdritan
K
ašnjenja u implementaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24, koja su krucijalna za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, loš su signal države i nepovoljna vijest za građane, ocijenio je poslanik Pozitivne, Dritan Abazović.

ABAZOVIĆ: Što prije ispuniti obaveze akcionih planova
Portal AnalitikaIzvor



On smatra da se što prije moraju ispuniti obaveze.

Državne institucije od jula do decembra prošle godine nijesu usvojile skoro dvije trećine zakona koji su bili predviđeni Akcionim planom za poglavlje 23.

Kako je rekao Abazović agenciji MINA, bilo kakva kašnjenja u implementaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24, koja su krucijalna za Crnu Goru, loš su signal i loša vijest za građane.

»Ko je kriv nije teško otkriti, niti pretpostaviti. Krivi su oni kojima najmanje odgovara da se ti planovi primjenjuju i oni koji ne žele da borba protiv korupcije dobije obrise kvalitetne i pouzdane akcije«, ocijenio je Abazović.

U narednom periodu se, apelovao je, moraju ispuniti obaveze.

»Parlament treba da preuzme dio odgovornosti koji se tiče donošnjena zakona, Vlada što se tiče predloga i da samim tim izađemo iz začaranog kruga i da pokušamo da u što skorijoj mjeri ostvarimo neophodne pretpostavke da bi se krenulo u kvalitetnu borbu protiv korupcije«, kazao je Abazović.

Sve je, smatra on, stvar političke volje i nije problem u tehničkim propustima.

Abazović smatra da u Crnoj Gori nema političke volje da se uhvati u koštac sa korupcijom i organizovanim kriminalom i onda se, kako je naveo, traže opravdanja u nekoordinaciji i tehničkim kapacitetima.

»Mislim da je došlo vrijeme da se dozovemo pameti i da prestanemo da tražimo pojašnjenja od kojih najmanje koristi imaju građani kao i da ono što su naše obaveze sprovodimo u djelo«, poručio je on.

Abazović smatra da će EU sve više nadgledati Crnu Goru.

»Monitoring Brisela biće sve veći a Crna Gora već gubi onu prepoznatljivost u liderstvu vezanu za evropske integracije koju je imala dok nije morala da ispunjava krucijalne zahtjeve, već dok je mogla da sve pravda regionalnim kretanjima i demagoškim zalaganjem«, zaključio je on.

Portal Analitika