Politika

DN: Poslanička plata kao četiri prosječne ili sedam penzija

 

poslanici
M
jesečne zarade crnogorskih poslanika u prošloj godini u prosjeku su iznosile od 1.250 do 2.000 eura, što je sedam prosječnih penzija ili četiri prosječne plate u Crnoj Gori.

DN: Poslanička plata kao četiri prosječne ili sedam penzija
Portal AnalitikaIzvor

Mjesečno se za poslaničke plate izdvaja oko 110 hiljada eura ili godišnje oko 1.300.000 eura, pišu današnje Dnevne novine.

Riječ je o podacima koji su prikupljeni na sajtu Komisije za sprečavanje konflikta interesa. U ovaj prosjek nisu uračunati prihodi koje poslanici ostvaruju mimo predstavljanja građana u Skupštini Crne Gore.

Visina zarade zavisi i od učešća u skupštinskim odborima i komisijama, kao i od toga da li je neki poslanik istovremeno odbornik u lokalnom parlamentu.

Najveću poslaničku platu prema podacima komisije imao je funkcioner SDP-a Džavid Šabović koji je zarađivao 2.000 eura, a nešto manju Luiđ Ljubo Škrelja iz DPS-a, koji je prosječno primao 1.857 eura.

Pet eura manje imao je njegov partijski kolega Radivoje Lala Nikčević, kao i  potpredsjednik Skupštine i poslanik DF-a Branko Radulović.

Na četvrtom mjestu ove rang liste je Rifat Rastoder, poslanik SDP-a sa 1.784, dok Predrag Bulatović iz DF-a ima pet eura manje. Šesto mjesto pripada Ljerki Dragičević, HGI, koja je prosječno primala 1.746 eura, pa Branka Bošnjak iz DF-a sa 1.712 eura, Milutin Simović iz DPS-a 1.700, a Branko Čavor, takođe iz DPS-a, 1.675 eura.

Naravno, poslanicima se plaćaju i službena putovanja, na koje je potrošeno ukupno 423.500 eura. Tu je uračunat prevoz, dnevnice, noćenje sa doručkom.

Poslanicima je za dolazak na plenarne sjednice radnih tijela u prošloj godini isplaćeno 243 hiljade eura.

 

Portal Analitika