Svijet

Medicinski problem iz stvarnog života riješio – dr Haus

haus
G
odinu dana njemački pacijent patio je od niza simptoma koji su se pogoršavali, a ljekari nisu uspijevali da otkriju uzrok. Njegovo je srce počelo da otkazuje, vid i sluh su se pogoršali, patio je od želudačnog refluksa, otečenih limfnih žlezda i neobjašnjive temperature. Prognoza je bila loša.

Medicinski problem iz stvarnog života riješio – dr Haus
Portal AnalitikaIzvor

Ideja o uzroku problema pojavila se zahvaljujući jednoj od epizoda popularne televizijske serije "Haus M.D." u kojoj briljantni ljekar i cinik Gregori Haus postavlja dijagnoze nerješivih slučajeva, navodi se u prikazu medicinskog slučaja objavljenom u britanskom medicinskom časopisu "Lancet".

Jedan od njemačkih ljekara koji je primio 55-godišnjeg pacijenta upućenog u Marburški centar za nedijagnostifikovane bolesti u maju 2012. sjetio se epizode u kojoj je Hausov tim sumnjao na trovanje kobaltom.

Sumnja je potvrđena i u stvarnom životu i otkriveno je da je uzrok problema istrošeni vještački kuk, koji je zamijenjen keramičkim.

"Ubrzo nakon zamjene kuka koncentracija kobalta i hroma u krvi je počela da se smanjuje i zdravstveno stanje pacijenta se stabilizovalo", navodi se u prikazu slučaja.

Godinu dana nakon zamjene dotrajalog vještačkog kuka rad srca se poboljšao 40 posto, nije više bilo temperature, a ni želudačnog refluksa. Pacijentov sluh i vid tek su se djelimično popravili jer je oštećenje od trovanja kobaltom bilo preteško.

Voditelj tima Jurgen Šafer kaže kako je epizoda "Hausa" sa trovanjem kobaltom bila od pomoći jer je zbog nje postao svestan problema s tim metalom, ali ističe da su naravno korišćene i druge dijagnostičke metode.

"To pokazuje da solidno napravljen zabavni program zabavlja i edukuje, ali može i da spase život."

Serija "Haus M.D." rađena je po stvarnim medicinskim slučajevima i Šafer je koristi u predavanjima kako bi skrenuo pažnju studentima medicine na rijetke ili neobične bolesti.

 

(b92)

Portal Analitika