Društvo

Na Skadarskom jezeru boravi preko 88.000 ptica

0702ptice
T
okom redovnog zimskog brojanja ptica u januaru 2014. u Nacionalnom parku Skadarsko jezero ornitolozi su utvrdili da na tom području boravi preko 88.000 ptica, što ukazuje na stabilnost ptičije populacije.

Na Skadarskom jezeru boravi preko 88.000 ptica
Portal AnalitikaIzvor

Za razliku od 2009. godine, kada je zabilježen drastičan pad vodenih vrsta koje su zimovale na Skadarskom jezeru, posljednje tri godine pokazuju uzlazni trend.

Najveći broj ptica koje su prisutne na Skadarskom jezeru činile su vrste: baljoška (67.963), vranac (9.126), mali kormoran (2.691), glavoč (2.275), obični galeb (1.908), ćubasti gnjurac (1.749).

Posljednje brojanje ptica pokazalo je da populacija baljoški ima sličnu brojnost kao i prošle godine, dok je zabilježen rekordan broj pelikana.

Utvrđeno je i da na jezeru u zimskom periodu boravi oko 20 parova pelikana koji u vrijeme utvrđivanja broja zimujućih vrsta počinju sa gniježđenjem.

Kako se navodi u saopštenju JP Nacionalni parkovi Crne Gore, brojanje je vršeno na cijeloj površini akvatorija Skadarskog jezera. Ekipu koja je ove godine radila na projektu činili su ornitolozi iz dvije institucije: Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, Onrej Vizi i Andrej Vizi, a iz NPCG Nela Vešović Dubak.

Redovno zimsko brojanje ptica na Skadarskom jezeru počelo je 1991. godine i predstavlja najjači monitoring biodiverziteta u našim nacionalnim razmjerama, po trajanju i metodološkoj ujednačenosti programa.

Ovim programom utvrđuje se brojnost vodenih ptica na zimovanju koje su u najvećoj mjeri ugrožene. Ptice se broje na prostoru koji zahvata Zapadni Palearktik, tj. cijelu Evropu, Malu Aziju, Bliski Istok i Sjevernu Afriku. U projekat je uključeno 50 zemalja sa preko 15.000 obučenih brojača.

Tokom utvrđivanja zimskog cenzusa IWC (Međunarodni cenzus vodenih ptica) na Skadarskom jezeru posmatra se cijelo područje podijeljeno na poligone.

-Skadarsko jezero je stanište za 281 vrstu ptica, što predstavlja oko 50 odsto ukupnog broja evropskih vrsta i jedno je od najbogatijih močvarnih područja u Evropi. Upravo iz tog razloga apelujemo na građane da se suzdrže od uznemiravanja jata koja se nalaze na vodi – navodi se u saopštenju JP Nacionalni parkovi Crne Gore

Portal Analitika