Društvo

U novembru osnivanje Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije

0702vladacgok
V
lada planira da do oktobra tekuće godine donese poseban Zakon o Specijalnom tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, navodi se u Planu realizacije zaključaka analize organizacione strukture, kapaciteta i ovlašćenja državnih organa uprave u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji je Vlada juče usvojila.

U novembru osnivanje Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije
Portal AnalitikaIzvor

U cilju formiranja Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije najavljene su izmjene sistemskih zakona. Predviđene su izmjene Zakona o sudovima u segmentu nadležnosti specijalizovanih odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju, u cilju centralizacije nadležnosti u okviru jednog specijalizovanog odjeljenja u podgorićkom Višem sudu za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina. Radna grupa je formirana u novembru prošle godine, a dokumentom je predviđeno da se radna verzija novog zakona utvrdi do kraja ovog mjeseca, a javna rasprava održi u junu, čime bi se stekli uslovi da se najkasnije u oktobru o nacrtu zakona izjasni parlament.

-Neophodno je do oktobra donijeti poseban zakon o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelom koji će obuhvatiti materijalne, procesne i odredbe o upravljanju i staranju oduzete imovine, u cilju unapređenja zakonskih osnova za moguće oduzimanje imovinske koristi i unapređenja postupaka upravljanja i staranja oduzetom imovinom. Izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima predviđene su u cilju preciziranja prikrivenih policijskih radnji, i to motrenje, pratnja i klopka- navedeno je u dokumentu.

Izmjene Zakonika o krivičnom postupku ticaće se promjene funkcionalnog sastava suda u prvostepenom postupku u pogledu krivičnih djela sa elementima korupcije, kao i u postupku odlučivanja po vanrednim pravnim ljekovima. Izmjene Zakona o sudskim vještacima, u cilju jačanja odgovornosti sudskih vještaka za blagovremeno dostavljanje nalaza i mišljenja, bi trebalo da budu usvojene narednog mjeseca.

Izmjenama Zakona o MUP-u predviđeno je tehničko, prostorno i kadrovsko jačanje kadrova Uprave policije, državnog tužilaštva, sudstva i drugih povezanih organa uprave, kao i usaglašavanje unutrašenje organizacije policije sa organizacionim promjenama u državnom tužilaštvu. Državno tužilaštvo dobiće “napredniji” informacioni sistem koji će omogućiti pristup bazama podataka drugih državnih organa. Novi zakon bi trebalo da bude usvojen u decembru, dok se formiranje Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije planira u novembru.

 

Portal Analitika