Politika

KOVAČEVIĆ: Profesionalizovati DIK, partije ne mogu da kontrolišu same sebe

milica_k_0
P
redsjednica Upravnog odbora Centra za demokratsku tranziciju Milica Kovačević ocijenila je u izjavi za Portal Analitika da je za uvođenje reda u oblasti finansiranja političkih partija neophodno osposobiti Državnu izbornu komisiju (DIK) da bude politički i finansijski nezavisna, i da ima odgovarajuće kapacitete za sprovođenje kontrole nad primjenom zakona, i procesuiranje kršenja zakona.

KOVAČEVIĆ: Profesionalizovati DIK, partije ne mogu da kontrolišu same sebe
Portal AnalitikaIzvor

- CDT smatra da ponuđeni model DIK, sačinjene i dalje od predstavnika političkih partija, ne može odgovoriti na izazove finansiranja partija, jer partije ne mogu kontrolisati same sebe, kazala je Kovačević u izjavi za Portal Analitika.

Komentarišući zahtjev komesara za proširenje Štefana Filea da što prije treba usvojiti zakon o finsiranju političkih partija, Kovačević je kazala da problem neće biti riješen samim usvajanjem zakona.

- Komesar File je poslao jasnu poruku da izmjene zakonodavnog okvira kojima se reguliše finansiranje partija i kampanja moraju biti usvojene bez odlaganja. Ipak, problem neće biti usvojen samim usvajanjem bilo kog predloza zakona.

CDT je od početka rada Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces insistirao na dvije, po nama ključne, stvari: unapređenju pravila o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, i izgradnji nezavisne, profesionalne i kapacitirane institucije koja bi sprovodila nadzor nad poštovanjem izbornog zakonodavstva, naročito u dijelu finansiranja partija, navela je Kovačević.

Prema njenim riječima, do problema sa povjerenjem u izborne procese i formiranja ove Radne grupe, došlo je upravo zbog problema u finansiranju izbora, zloupotrebe javnih resursa u izborne svrhe, i nekažnjivosti ovih prestupa. Međutim, političke partije nijesu prihvatile ove naše sugestije.

- Nijesmo dobili podršku za predlog za profesionalizaciju Državne izborne komisije (DIK), a rasprava o propisima o finansiranju političkih partija je ostavljena za sami kraj rada radne grupe. O ovom važnom pitanju se raspravljalo na nivou podrgupe, čime se umanjivao problem i otvorio prostor za osporavanje legitimiteta dogovorenih rješenja, navodi Kovačević.

Dodatno, kako navodi Kovačević, političke partije su poslale poruku da im je najvažnije da poboljšaju svoj finansijski status, i da su toliko posvećene tom cilju da su spremne da prvo pozovu evropske eksperte, a zatim ignorišu njihove stavove utemeljene na međunarodnim standardima, onda kada je to suprotno partijskim interesima.

Za uvođenje reda u ovoj oblasti neophodno je osposobiti Državnu izbornu komisiju (DIK) da bude politički i finansijski nezavisna, i da ima odgovarajuće kapacitete za sprovođenje kontrole nad primjenom zakona, i procesuiranje kršenja zakona. CDT smatra da ponuđeni model DIK, sačinjene i dalje od predstavnika političkih partija, ne može odgovoriti na izazove finansiranja partija, jer partije ne mogu kontrolisati same sebe, smatra Kovačević.

U kontekstu dolazećih lokalnih izbora, ni usvajanje zakona u najkraćem mogućem roku, neće imati nikakav značajan uticaj na rješavanje problema i promjene postojećih praksi u vezi sa finansiranjem kampanja i zloupotrebama. Za takvo šta se previše zakasnilo. Ipak, nadamo se da će zahtjevi EU dovesti do toga da se zakonodavni okvir promijeni i počne primjenjivati prije narednih parlamentarnih izbora. Ukoliko se to ne desi, Crna Gora će se suočiti sa ozboljnim problemima u procesu pregovora, jer su demokratski i fer izbori preduslov za bilo kakav razgovor o vladavini prava, zaključila je Kovačević.

 

 

Portal Analitika