Društvo

MARKOVIĆ: Nadležni da dokažu spremnost za rješavanje slučajeva napada na novinare

0602komisija
D
anas je u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova održana konstitutivna sjednica Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, njihovih ubistava i napada na imovinu medija.

MARKOVIĆ: Nadležni da dokažu spremnost za rješavanje slučajeva napada na novinare
Portal AnalitikaIzvor

Na dnevnom redu Komisije bile su dvije tačke i to: usvajanje predloga poslovnika i razmatranje tekućih pitanja.

Predsjednik Komisije Nikola Marković rekao je da je prva sjednica prošla dosta radno.

-Zadovoljni smo usaglašenim stavovima i poslovnikom, koji je vrlo bitan za rad, jer se tiče naših prava i obaveza. Iduća sjednica zakazana je za četvrtak 12 februar, kada ćemo imati neke značajnije podatke i u smislu pristupa tajnim podacima i u smislu naših administrativnih kapaciteta i prostorija -  kazao je Marković.

On je istakao da tek treba da se vidi  koliko će dokumenata biti dostupno članovima Komisije i dodao da je to pravi test za nadležne da iskažu svoju i političku i društvenu volju da se riješi bar jedan od slučajeva.

- Ono što je opšti stav predstavnika Komisije jeste da je potrebno stvoriti bazu podataka svih istraga napada na novinare, kako bi se ne samo olakšao naš rad, već i kako bi se vodila jedna kvalitetna evidencija svih tih slučajeva. Naša ideja je da se objedine podaci iz Tužilaštva, Policije i ANB-a na jednom mjestu, kako bi imali kvalitetnu arhivu svih napada na naše kolege - naglasio je Marković i dodao - Da li će nadležni izaći u susret vidjećemo, ali evo prvoga testa za njih da dokažu da su zaista spremni da rade nešto po ovom pitanju. -

Na pitanje novinara kako će se rasporediti slučajevi po prioritetima, Marković je naveo da je sasvim logično i korektno da svi članovi imaju pravo da predlože prioritete koji će se usaglašavati.

- Svi zajedno smo se složili da među prioritetima budu slučajevi kojima prijeti zastarijevanje za par mjeseci. Jedan od takvih slučajeva je i slučaj Duška Jovanovića, kojem prijeti zastara u septembru ove godine, tako da su rokovi kratki i treba brzo raditi. To će biti jedan od prioriteta na kojem ću ja insistirati, a vjerujem da će i ostale kolege imati predloge – naglasio je predsjednik Komisije.



On se osvrnuo i na članove Komisije koji su iz državnih institucija.



- Nisam ni sumnjao da će na nivou lične komunikacije biti iskazana građanska korektnost sa obije strane, ali osim toga potrebno je nešto više da državne institucije pokažu angažovanost na rješavanju ovih slučajeva. Ne bih ovo svodio na ličnu ravan, već na institucionalnu. Kakav je odnos države prema Komisiji vidjećemo iz onoga koliko će država omogućiti članovima Komisije da rade i dođu do podataka koji su nama interesantni, a koji su bitni za sve ove istrage - zaklučio je

Marković

.



Portal Analitika