Politika

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Crnoj Gori

evropskiparlametn0602
P
oslanici Evropskog parlamenta usvojili su sa 474 glasa za, uz 42 protiv, rezoluciju o Crnoj Gori čiji je predlagač Čarls Tanok, javlja radio Antena M.

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

U dokumentu se između ostalog, pozdravljaju jačanje kontrolne uloge parlamenta, usvajanje ustavnih amandmana i reforma u pravosuđu, ali se izražava žaljenje zbog izostanka političkog i sudskog epiloga afere ‘’Snimak’’, te korupcije u zdravstvu, školstvu i u izbornom procesu. Traži se od vlasti da se sve prijetnje i napadi na novinare primjereno istraže i kazne. Prihvaćeni su amandmani kojima se traži ukidanje ograničenja javnog pristupa podacima iz registra preduzeća i izražava duboko žaljenje zbog toga što je Crna Gora prema izvještaju Reportera bez granica na 113. mjestu u svijetu po slobodi medija.

Tokom rasprave koja je završena kasno sinoć komesar za proširenje Štefan File ponovio da je ključ nastavka pregovora u primjeni poglavlja 23 i 24.

- Očekujemo da će rad na oba poglavlja imati pozitivan učinak na terenu. Sada je obaveza svih relevantnih aktera u Crnoj Gori da pokažu rezultati u tim oblastima. To zahtijeva snažnu političku volju i obeveze crnogorskog rukovodstva - poručio je File.

Dodao je da se to traži zbog crnogorskih građana, koji moraju vidjeti i osjetiti boljitak.

- Država je tu, i morala bi biti,  zbog građana, a ne obratno. Lideri zato moraju raditi prije svega za svoju zemlju i građane, smatra File. On je poručio da se mora nastaviti na donošenju reformskih zakona.

- Izmjene zakona o političkim partijama i finanasiranju izbornih kampanja moraju biti završeni bez daljeg odlaganja, rekao je evropski komesar, koji se osvrnuo i na napade na novinare.

- Nedavni napadi na medije su neprihvatljivi. Izbjegavanje nekažnjivosti počinilaca je najbolji način da se spriječe takvi zločini u budućnosti, poručio je File i dodao da napade na novinare treba posmatrati kao napade na važan dio demokratskog društva.

Šef grčke diplomatije Evangelos Venizelos u svojstvu predsjedavajućeg Evropske unije, pohvalio je ulogu Crne Gore na jačanju regionalne saradnje, ali ukazao da ona mora povećati napore u reformama, kako bi otklonila slabosti iz izvještaja Evropske komisije.

Antena M

Portal Analitika