Društvo

“First Lego liga” u subotu u OŠ “Pavle Rovinski”

0602firstlegoligaok
F
ondacija ”Mladi pronalazači Crne Gore”, od prošle godine postala je nosilac licence za organizaciju “First Lego Lige (FLL), takmičenja koje sve više osvaja svijet i čiji osnivači su američka organizacija “First” i danska kompanija “Lego”, tvorac čuvenih Lego kockica. Takmičenje se održati u subotu u OŠ “Pavle Rovinski” sa početkom u 9.30 časova, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva nauke.

“First Lego liga” u subotu u OŠ “Pavle Rovinski”
Portal AnalitikaIzvor

Generalni pokrovitelj ovog takmičenja za Crnu Goru je Domen.me, a manifestaciju su podržali Ministarstvo nauke Crne Gore, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Opština Bar, Opština Bijelo Polje, Prijestonica Cetinje, Telenor, Mensa Crne Gore, Neckom, Fleka i ElkoTim.

-First Lego Liga (FLL) je program robotike za uzrast od 9 do 16 godina, koji je osmišljen sa ciljem da podstakne interesovanje djece za nauku i tehnologiju. Misija FLL-a jeste da inspiriše mlade ljude da ostvaruju svoje potencijale i snove u nauci i tehnologiji. Kroz FLL progam oni dobijaju zanimljive zadatke i izazove, na koje kroz timski rad, pod nadzorom mentora, daju inovativna rješenja. Zadatak-izazov za mlade pronalazače je da naprave autonomnog robota od Lego kockica, korišćenjem kompleta “Lego Mindstorms”. Timovi stiču poene kreiranjem inovativnih rješenja za problem koji im je postavljen, uz obavezu da se pridržavaju ključnih pravila i prinicipa FLL-a. Učešćem u ovom programu đaci će povećati svoju zainteresovanost za nauku, inženjering, pronalazaštvo, istraživanja, kao i izgraditi samouvjerenost u pogledu svojih kreativnih mogućnosti. Crna Gora je, ove godine, po prvi put, dobila FLL licencu da sprovede nacionalno takmičenje, čiji pobjednik će Crnu Goru predstaviti na Evropskom takmičenju u Španiji, u maju 2014. godine. Crna Gora ima devet timova iz šest crnogorskih gradova, koji će uzeti učešće u takmičenju- navedeno je u saopštenju.

Tema FLL za ovu godinu je “Bijes prirode”.

-U ovom izazovu 200.000 djece širom svijeta, uzrasta od 9-16 godina, iz preko 70 zemalja, pokušaće da uz pomoć specijalizovanog Lego kompleta daju rješenja za prirodne katastrofe koje ulivaju strahopoštovanje, poput oluja, zemljotresa, poplava, cunamija, jednom riječju prirodnih katastrofa, kojima priroda ugrožava mjesta na kojima ljudi žive. Događaj je moguće pratiti preko livestream-a, zahvaljujući Telenor pametnoj mreži- precizirano je u saopštenju.

Portal Analitika