Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • LAKETIĆ: Puštanjem u rad podzemnog kabla Podgorica dobija dodatnu pouzdanost u snabdijevanju strujom (VIDEO)

LAKETIĆ: Puštanjem u rad podzemnog kabla Podgorica dobija dodatnu pouzdanost u snabdijevanju strujom (VIDEO)

draganok
C
rnogorski elektroprenosni sistem CGES svečano je danas pustio u rad prvi 110 kilovoltni kablovski vod u prenosnoj mreži Crne Gore, koji povezuje trafostanice Podgoricu 3 (Cvijetin brijeg) i Podgoricu 5 na Zabjelu. Vrijednost projekta kabla je dva miliona eura.

LAKETIĆ: Puštanjem u rad podzemnog kabla Podgorica dobija dodatnu pouzdanost u snabdijevanju strujom (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Odbora direktora CGES-a Dragan Laketić, kaže da ovaj objekat ima mnogo veći značaj od uobičajenog visokonaponskog voda koji povezuje dvije trafostanice.

- Njihov značaj, u smislu obezbjeđivanja dvostranog napajanja pomenutih trafostanica, sa kojih se napaja veliki dio konzuma Glavnog grada, je ogroman, jer su sigurnost i pouzdanost napajanja potrošača koji su priključeni na ove trafostanice dostigli standarde najrazvijenih elektroenergetskih sistema. Ali ne manje je značajno iskustvo i znanje koje su stekli naši inženjeri, tehničari i monteri u poslovima pripreme, upravljanja projektom, izvođenjem radova i puštanjem u pogon ovakve vrste viskonaponskih vodova kojih će sve više biti u prenosnoj mreži, naveo je Laketić, dodajući da je CGES realizovao taj projekat uprkos mnogim rizicima i nepoznanicama koje sa sobom nosi realizacija ovakvih projektata.

- Trebalo je uložiti mnogo energije, vremena i novca da bi danas mogli kazati da je kabl u funkciji. Zbog toga bih želio da se zahvalim svima koji su doprinijeli d ase posao dovede do kraja, prije svih institucijama na državnom i lokalnom nivou, njemačkoj razvojnoj banci Kfw od koje su obezbijeđena sredstva, isporučiocima kabla i izvođačima kompanijama Simens Austrija i Dalekovod Zagreb, naveo je Laketić.

Pored direktne investicije u kabl koja je iznosila oko dva miliona eura, kompanija je paralelno sa ovim radovima ugradila i transformatorsko polje vrijedno 400.000 eura i novi transformator u trafostanici Podgorica 3 vrijednosti 600.000 eura. Time je Podgorica dobila pouzdaniju i sigurniju vezu na 110 kV naponu, ali i povezala pomenute trafostanice optičkim kablom (OPGW), koji će osim povećanja pouzdanosti rada elektroprenosne mreže, boljeg nadzora i upravljanja, stvoriti prostor i za iznajmljivanje kapaciteta telekomunikacionim kompanijama, internet servis provajderima, operatorima kablovske televizije.

 

 

 

Portal Analitika