Politika

LANGE: Akcioni planovi ne smiju ostati samo na papiru, moraju dovesti do promjena

langeok0602
Š
ef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije Dirk Lange kazao je da, kada je u pitanju implementacija akcionih planova, postoje oblasti gdje napredak nije  ostvaren tako brzo kao što je EK očekivala.

LANGE: Akcioni planovi ne smiju ostati samo na papiru, moraju dovesti do promjena
Portal AnalitikaIzvor

Lange je, na današnjoj konferenciji za novinare povodom održavanja Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, kazao da  je otvaranje poglavlja 23 i 24 veliki uspjeh ali da akcioni planovi „ne treba da ostanu samo na papiru već da ukažu građanima da se nešto konkretno mijenja“.

- Vidimo napredak i pozdravljamo ustavne promjene koje su donesene da bi se pojačala nezavisnost i profesionalizam sudstva. Vidimo progres u saradnji vaše policije sa policijama država članica EU i sa policijama drugih zemalja regiona a moram napomenuti i da  je nedavno otvoren centar za azilante. Ali moramo reći da u nekim oblastim napredak nije ostvaren onako brzo kako bi smo mi to željeli da bude. Ovdje je riječ na primjer o zakonima koji bi trebalo da ojačaju povjerenje građana u izborni proces. Želim da naglasim da je stav EK da akcioni planovi ne treba da ostanu samo planovi na papiru već da oni postoje  da dovedu do djelovanja i pokažu građanima da zaista dovode do promjena – rekao je Lange.

On je istakao da korupcija treba da se prati kako na  nižim tako i na višim nivoima.

- Želimo da vidimo da su neka djela protiv  novinara praćena i da se pokaže  da će lica koja ih počine biti kažnjena. Takođe želimo da vidimo da se finansiranje političkih partija prati i da vidimo da su građani uvjereni da se njihov  glas  na izborima računa – poručio je Lanage.

Potrebni konkretni rezultati u vezi napada na novinare: Odgovarajući na pitanje novinara da li može navesti još neki primjer gdje Crna Gora kasni sa implementacijom akcionih planova, Lange je istakao da se kao primjer, osim izmjena izbornog zakona, može navesti i kašnjenje centra za prihvatanje azilanata i upravljanje granicama.yasredinubolja0602

- Kada su u pitanju napadi na novinare mi smo sasvim jasno rekli da želimo da vidimo da se sprovode konkretne aktivnosti u vezi sa tim  a ne da se gomilaju novi slučajevi na starima. Napad na medije i novinare je napad na demokratiju. Razgovarao samo sa ministrom unutrašnjiih poslova i on me je obavjestio da formira komisiju koja će raditi na napadima na novinare. Rekao sam mu da formiranje takve komisije nije napredak po sebi već da ona treba da dovede do rezultata – poručio je Lange.

Evropski funkcioner je kazao da će u nardenih nekoliko mjeseci doći eksperti iz EU da bi vidjeli kakva su dešavanja ovdje u oblastima borbe protiv korupcije i osnovnih ljudskih prava.

- Pogledaćemo njihove ocjene i to će biti jedan od parametara kada je u pitanju napredak Crne Gore koji ćemo izložiti u našem izvještaju o napretku najvjerovatnije u oktobru – kazao je Lange.

Osim Langea novinarima se na današnjoj konferenciji za medije obratila i pomoćnica ministra pravde i pregovarač za poglavlja 23 i 24 Svetlana Rajković, koja je rekla da su sastanci pododbora bili mnogo intenzivni i da je razmijenjeno mnogo argumenata.

- Nastavljamo da radimo na realizaciji ostalih mjera o kojima treba izvijestiti već u junu. Postoji dio aktivnosti u kojima malo kasnimo ali na tome se intenzivno radi. Računam da ćemo za naredno izvještavanje imati realizovane i te mjere – kazala je Rajković.

Ona je naglasila da je ovo proces i da se ne može odraditi u toku jedne godine ali da je sigurna da će, ukoliko nastavimo sa ovakvim radom, ono što je zacrtano u akcionim planovima biti ostvareno.

Portal Analitika