Svijet

Ban: Mora se dići glas protiv napada na homoseksualce

0602ban
G
eneralni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je u Sočiju da se mora dići glas protiv napada na homoseksualce i da "zaraćene strane" tokom OI treba da polože oružje.

Ban: Mora se dići glas protiv napada na homoseksualce
Portal AnalitikaIzvor

"Mnogi profesionalni sportisti, homoseksulci ili ne, govore protiv predrasuda", rekao je Ban Ki Mun na sastanku Međunarodnog olimpijskog komiteta, uoči sutrašnjeg otvaranja Olimpijskih igara,

"Svi moramo da se borimo protiv napada ne lezbijke, homoseksualce, biseksualce... Moramo da se protivimo hapšenju, zatvaranju i diskriminaciji s kojom se oni suočavaju", rekao je on.

Ban nije direktno govorio o situaciji u Rusiji, u kojoj je parlament donio prošle godine zakon o zabrani homoseksualne propagande pred maloljetnicima.

Aktivisti smatraju da je zakon homofobičan, a u svijetu je bilo i pojedinih poziva da se zbog toga bojkotuju Igre u Sočiju.

U svakom slučaju, činjenica da je Ban izabrao da saopšti nešto tako oštro u Rusiji, uoči početka Igara, znači da to ima veliku simboličnu snagu, navodi AFP.

"Znam da tačka šest Olimpijske povelje govori o protivljenju Međunarodnog olimpijskog komiteta svakom obliku diskriminacije", rekao je Ban.

"U 21. vijeku, nema mjesta mržnji bilo kakve vrste", rekao je generalni sekretar UN.

On je i ponovio apel zaraćenim stranama širom svijeta da polože oružje za vrijeme Igara u Sočiju.

Ban je pozvao na tradicionalno poštovanje primirja za vrijeme olimpijskih igara.

"Ponovo i ponovo, pozivam sve zaraćene strane da polože oružje za vrijeme igara", rekao je Ban i spomenuo sukobe u Siriji, Južnom Sudanu i Centralnoafričkoj republici.

Generalni sekretar je rekao da će primirje omogućiti isporuke humanitarne pomoći ljudima u nevolji.

Izvor: TANJUG

 

Portal Analitika