Društvo

USS: Za majke troje ili više djece plata od 480 eura

0602majke
U
nija slobodnih sindikata (USS) do kraja marta obratiće se svim poslaničkim klubovima u Skupštini, od kojih će tražiti da podrže njihovu inicijativu za izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojom bi se majkama sa troje i četvoro djece dala naknada u vrijednosti proječne zarade, koja trenutno iznosi oko 480 eura, pišu Dnevne novine.

USS: Za majke troje ili više djece plata od 480 eura
Portal AnalitikaIzvor

Oni traže i izmjene penzionog sistema u smislu da se pravo na starosnu penziju stiče sa navršenih 65 godina za muškarce, odnosno 60 za žene i najmanje 15 godina penzionog staža.

USS predlaže da se ženama sa više od 15 godina staža koje imaju četvoro i više djece, kao i onima sa 25 godina staža i troje djece, ukoliko to žele, dodijeli doživotna mjesečna naknada.

Radna grupa koja je razmatrala tu inicijativu, a u kojoj su bili predstavnici svih političkih partija, članovi NVO i državnih institucija, imala je zadatak da preispita finansijsku održivost

"Prikupili smo dosta podataka koje sada obrađujemo i proračunavamo. Prema onome što nam je MONSTAT dostavio, u Crnoj Gori imamo 5.000 majki sa troje i četvoro djece, koje bi mogle da ostvare pravo na naknadu u skladu sa godinama staža, ali vjerovatno polovina to ne bi odabrala. Vjerovatno neće sve žene pristati na to jer im je plata možda veća od 480 eura, dok bi, sa druge strane, to koristilo ženama koje rade u uslužnim djelatnostima i trgovini, te medicini da ne nose gajbe sa 65 godina, čekajući penziju u koju mogu poći tek sa 67", kazala je između ostalog Lidija Pejović, članica Sekretarijata USS, pišu Dnevne novine.

Ona smatra da novca u budžetu sigurno ima za naknade majkama, jer se neracionalno troši po mnogim stavkama, a i velika su dugovanja za porez koja se godinama ne naplaćuju.

Izvor: Dnevne novine; foto: roditelji.me

Portal Analitika