Region

Hrvatska raspisala potjernicu protiv Manojla Milovanovića

52mm
H
rvatska je raspisala potjernicu za bivšim načelnikom Generalštaba nekadašnje Vojske Republike Srpske Manojlom Milovanovićem zbog navodno počinjenog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, javila je agencija Fena.

Hrvatska raspisala potjernicu protiv Manojla Milovanovića
Portal AnalitikaIzvor

Potjernica je raspisana 7. januara a ukoliko se do petka, 7. februara, ne dostavi prigovor, za Milovanovićem, koji živi u Banjaluci, automatski će biti raspisana "crvena" potjernica i ukoliko pređe granicu Hrvatske biće uhapšen.


Milovanović je večeras za banjalučku Alternativnu televiziju rekao "da mu nije jasno zašto ga Hrvatska tereti poslije toliko godina".


"Prošao sam Haški tribunal, Sud BiH i niko mi nije mogao naći, kao što kažu 'ni crno ispod nokta', što se tiče ratnih zločina", rekao je Milovanović navodeći da je, koliko je čuo, "raspisana međunarodna potjernica".


Šta se tačno Milovanoviću stavlja na teret nije bilo moguće saznati, navodi Fena.
Manojlo Milovanović je general-pukovnik bivše Vojske Republike Srpske u penziji, a do početka raspada Jugoslavije je bio oficir Jugoslovenske narodne armije.


Tokom rata u Bosni i Hercegovini bio je načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske. Bio je ministar u Ministarstvu odbrane Republike Srpske od 29. januara 1998. do 1999. godine.


Član je Senata Republike Srpske od 2009. godine.

Tanjug

Portal Analitika