Društvo

Projekat Spremni za Evropu upoznaće gimnazijalce sa procesom integracija

52gim
U
Crnoj Gori sprovodiće se projekat informisanja gimnazijalaca o Evropskoj uniji i njenim standardima, koji podrazumijeva brojne edukativno-informativne aktivnosti uključujući i kviz znanja, a pobjednički tim kao glavnu nagradu osvojiće putovanje u Brisel.

Projekat Spremni za Evropu upoznaće gimnazijalce sa procesom integracija
Portal AnalitikaIzvor

Memorandum o saradnji, kojim se predviđa sprovođenje projekta informisanja gimnazijalaca o Evropskoj uniji i njenim standardima, potpisali su danas Javni servis, ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i prosvjete, kao i nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje i Centar za razvoj nevladinih organizacija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vansjih poslova evropskih integracija, realizacija projekta Spremni za Evropu, čiji je ključni segment medijski format kviz “Hello Europe”, podržala je Delegacija EU u Crnoj Gori.

“Memorandum je u ime Ministarstva vanjskih i evropskih integracija potpisao generalni sekretar Predrag Stamatović koji je u svom izlaganju istakao značaj ovog projekta o Evropskoj uniji i njenim standardima, o kome će razgovarati mladi ljudi od Ulcinja do Žabljaka i od Herceg Novog do Plava”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, ciljna grupa su gimnazijalci (završne godine).

“Njihovo razumijevanje i aktivna podrška procesu integracija u EU su od izuzetne važnosti za uspjeh i percepciju tog procesa, koji će djelovanjem u svojim opštinama, podstaći lokalnu zajednicu da uvidi korist i mogućnost unapređenja i jačanja kapaciteta u svim segmentima društva, kroz proces EU integracijaE, kazali su iz Ministarstva.

Stamatović je rekao da će o EU će razgovarati oni “za koje cijenimo da će dugoročno imati najviše koristi od procesa pristupanja”.

On je dodao da je jako je važno da se projekat sprovodi u saradnji dva ministarstva, javnog servisa i dvije nevladine organizacije, jer se na taj način šalje poruka i građanima, ali i Evropskoj uniji da se proces doživljava kao opšteprihvaćena društvena vrijednost.

“Projektom su planirane brojne edukativno-informativne aktivnosti, koje će biti usmjerene ka povećanju informisanosti srednjoškolaca i građana o procesu evropskih integracija. Pobjednički tim, kao glavnu nagradu, osvaja putovanje u Brisel, pri čemu će posjetiti najvažnije institucije Evropske unije”, kaže se u saopštenju.

(MINA)

Portal Analitika