Društvo

Marković: Tražiću pristup podacima od policije, ANB-a i tužilastva

130503002
K
onstitutivna sjednica Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, na kojoj će biti predloženo usvajanje Poslovnika o radu, održaće se sjutra.

Marković: Tražiću pristup podacima od policije, ANB-a i tužilastva
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Komisije Nikola Marković predložiće da sjednica bude otvorena za javnost jer neće biti rasprave koja se tiče tajnih podataka.

“Osim poslovnika, utvrđivaćemo broj i spisak konkretnih slučajeva napada na novinare, a zbog kratkih rokova zbog moguće zastare u pojednim slučajevima odmah ću tražiti pristup pojedinim podacima od policije, ANB i tužilastva kako se ne bi gubilo vrijeme”, kazao je Marković.

Tu, prije svega, Marković misli na dokumentaciju ANB o ugroženosti nekadašnjeg urednika Dana Duška Jovanovića za koju je ministar pravde Duško Marković rekao da postoji i da je proslijeđena tadašnjem ministru policije.

“To će nam omogućiti da bez okolišenja imamo uvid ko, kad i kako je prijetio glavnom i odgovornom uredniku Dana prije njegovog ubistva, kako je Marković došao u posjed te informacije – na osnovu neposrednog saznanja ili radom službe ili od saradnika, da li postoji službena zabilješka o prikupljanju pomenutih informacija o ugroženosti Duška Jovanovića i sta je urađeno da se nakon tih saznanja obezbijedi sigurnost Duška Jovanovića”, naglasio je Marković.

On je najavio i da će, kao predsjednik Komisije, tražiti nalaze vještaka telekomunikacione struke iz istrage o ubistvu Duška Jovanovića koji su, kako tvrdi, u ovom predmetu marginalizovani, “a koji ukazaju da je svjedok Leon Drešaj dao lažni alibi tada okrivljenom Damiru Mandiću”.

“Očekujem da Vlada, ali i pravosudni i tužilački organi pokažu političku i društvenu volju i omoguće nam što hitniji pristup podacima ove vrste kako bi Komisija što prije konkretizovala rad, s obzirom na to da smo zbog neažurnosti državne administracije morali da čekamo mjesec dana kako bi se konstituisali. Ne sumnjam u podršku i zajednički rad sa ostalim kolegama i siguran sam da će i oni biti aktivni i odmah zatražiti određene podatke kako bi se svi uključili u veliki posao koji je pred nama. Na taj način ćemo testirati iskrenost i spremnost institucija da nam dozvole pristup relevantnim informacijama i tako ubijede javnost da zaista žele da se rasvijetle slučajevi nasilja nad novinarima”, zaključio je Marković.

Početak sjednice zakazan je u 17 časova u svečanoj sali Ministarstva unutrašnjih poslova MUP u Podgorici.

Izvor: CdM

 

Portal Analitika