Politika

Milić i Damjanović razgovarali sa kongresmenima SAD-a

0502snp
P
redsjednik SNP i poslanik u Skupštini Crne Gore Srđan  Milić i poslanik i predsjednik Odbora za ekonomiju,finansije i budžet Skupštine Crne Gore Aleksandar Damjanović,  razgovarali su u odvojenim susretima tokom svog boravka u Vašingtonu sa kongresmenom Majklom Mišoom, kopredsjedavajućim novouspostavljenog crnogorskog kokusa na Capitol Hillu, sa Kristijan Sjuom, političkim direktorom i pravnim ekspertom za pitanja odbrane, spoljne politike, i saobraćaja kongresmena Alcee Hastings i Robertom A. Hendom, članom Helsinške komisije i ekspertom za Balkan.

Milić i Damjanović razgovarali sa kongresmenima SAD-a
Portal AnalitikaIzvor

Tokom sastanaka Milić i Damjanović razmijenili su mišljenja o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori i Sjedinjenim Američkim Državama, sa posebnim osvrtom na ekonomska pitanja, kao i na neophodnost ubrzanja reformi u Crnoj Gori i ostvarivanja mjerljivih rezultata, naročito u oblasti socijalne pravde, vladavine prava, decentralizacije, zaštite imovine, održivog razvoja, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i zaštite ljudskih i manjinskih prava, naglasio je predsjednik Milić.

Milić i Damjanović su takođe istakli potrebu veće privredne saradnje sa Amerikom, posebno u dijelu efikasnijeg promovisanja mogućnosti ulaganja u Crnu Goru.

Posebna tema razgovora je bila i značaj dijaspore Crne Gore  u SAD-a, imajući u vidu da samo u Njujorku živi preko 35.000 građana koji su porijeklom iz naše zemlje.

- Neophodno je više raditi na pitanju zaštite imovine  državljana Crne Gore u SAD i američkih državljana u Crnoj Gori- naveli su predstavnici SNP CG.

Oni su iskazali potrebu za daljom promocijom i primjenom dobre prakse američkog zakonodavstva vezanog za pitanja sprečavanja konflikta interesa, koja obuhvata i javne prikaze imovine svih lica koja su povezana sa radom državnih organa i administracije, odnosno i drugih lica koja na bilo koji način utiču na formiranje javnog mišljenja, kao što su advokati, predstavnici i zaposleni u lobističkim agencijama, vlasnici i glavni i odgovorni urednici medija,i drugi.

Milić i Damjanović će danas, dan uoči održavanja 62-og Molitvenog doručka,  prisustvovati i veoma značajnom događaju, prvom okupljanju svih parlamentaraca Jugoistočne Evrope, koji su pozvani  u Vašington.

Portal Analitika