Svijet

Vatikan prekršio Konvenciju o pravima djeteta

0502vatikanok
V
atikan je prekršio Konvenciju o pravima djeteta u slučajevima seksualnog zlostavljanja djece, izjavila je novinarima predsjednica Odbora za prava djeteta UN Kristen Sandberg.

Vatikan prekršio Konvenciju o pravima djeteta
Portal AnalitikaIzvor

-Moj jednostavan odgovor je da- rekla je Sandberg odgovarajući na pitanje je li Vatikan prekršio navedenu konvenciju.

"Ta se konvencija krši do danas, jer oni nijesu napravili sve što su trebali", naglasila je ona.

Sandberg je prije konferencije predstavila izvještaj UN-ovog odbora o slučajevima seksualnog zlostavljanja djece.

Odbor za prava djeteta zatražio je od Vatikana da izruči pravdi sve pedofile unutar Crkve, kritikujući ponašanje Svete Stolice u prošlosti.

Traži se da Vatikan "smjesta smjeni sa dužnosti svaku osobu koju se sumnjiči za seksualno zlostavljanje i da preda njen slučaj nadležnim sudskim vlastima zbog istrage i kaznenog gonjenja".

Odbor ističe "duboku zabrinutost zbog seksualnog zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi, sa sveštenicima umiješanim u zlostavljanje više desetina hiljada djece u svijetu".

-Odbor je duboko zabrinut što Sveta Stolica nije prepoznala širinu počinjenih zločina i nije preduzela potrebne mjere u vezi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja djece- piše u izvještaju.

Osuđuju se i selidbe iz jedne u drugu pokrajinu u istoj ili drugoj zemlji kako bi se prikrili ti zločini i kako bi se sveštenici sakrili od sudskih vlasti.

"Praksa seljenja počinitelja zlodjela omogućila je brojnim sveštenicima da ostanu u kontaktu sa djecom i nastave da ih zlostavljaju", tvrdi se u izvještaju.

Izvještaj je objavljen nekoliko sedmica pošto su predstavnici Svete Stolice u Ženevi odgovarali na pitanja članova UN-ovog odbora i pritom negirali službeno zataškavanje slučajeva zlostavljanja djece.

Izvještaj nije obavezujući i ne postoje mehanizmi za njegovo sprovođenje. Agencije javljaju da se odgovor Vatikana na ovaj dokument očekuje u toku dana.

(Slobodna Dalmacija)

Portal Analitika