Politika

Tuzi u martu opština u okviru Glavnog grada, SINIŠTAJ: To je trenutni maksimum

0410tuziPOCETNA
V
anredna sjednica crnogorskog parlamenta na kojoj bi trebalo da budu usvojene izmjene zakona koji definišu novi položaj gradske opštine Tuzi trebalo bi da bude održana krajem ovog ili početkom narednog mjeseca, saznaje Portal Analitika.

Tuzi u martu opština u okviru Glavnog grada, SINIŠTAJ: To je trenutni maksimum
Portal AnalitikaIzvor

Čelnici gradske opštine Tuzi predali su juče poslanicima izmjene četiri zakona koji definišu položaj te do sada gradske opštine i to zakona o Glavnom gradu, zakona o lokalnoj samoupravi, zakona o teritorijalnoj organizaciji i zakona o finansiranju lokalnih samouprava. Izmjene su prema saznanjima Portala Analitike podržali 16 od 21 odbornika gradske opštine Tuzi, čime su i formalno završeni višemjesečni pregovori između DPS-a i albanskih partija o novom položaju gradske opštine Tuzi. Protiv tog rješenja izjasnili su se odbornici Albanske alternative, SNP-a i Demokratskog saveza. Pored Tuzi isto rješenje važiće i za gradsku opštinu Golubovci.

sinistaj
Vaselj Siništaj
iz Građanske inicijative koji je podržao novi položaj gradske opštine Tuzi kazao je u izjavi za Portal Analitika da je u pitanju trenutni maksimum koji će potrajati određeno vrijeme navodeći da ovim rješenjem ne spašavaju ničije fotelje.

- Ne bi smo ni krenuli u lobiranje da nijesmo sigurni da se radi o boljem rješenju. Nije dovoljno da je neko osvojio vlast, ako nam neko ne prizna ovo što je sada dogovoreno sjutra nam neće priznati ništa, rekao je Siništaj.

On je dodao da ako se bude ispoštovalo ono što je propisano izmjenama ova četiri zakona da će ovo rješenje dugo potrajati. Upitan u čemu je razlika između gradske opštine Tuzi i opštine Tuzi u okviru Glavnog grada, Siništaj je naveo da je razlika suštinska navodeći da je gradska opština imala nešto veće nadležnosti od mjesne zajednice.

- Gradska opština Tuzi nije imala svoju terititoriju već samo područje, nije imala svoj budžet već samo fnansijski plan koji je zavisio od volje gradonačelnika a ne predsjednika Opštine, rekao je Siništaj.

Kada su u pitanju veze sa Glavnim gradom Siništaj je kazao da politički i pravno Podgorica ne može uticati na odluke opštine Tuzi i da je njihovo bitisanje u okvirima Glavnog grada samo administrativne prirode.

- Planovi razvoja, investicije, dugoročne investicije, investicionu politiku, propise, takse sve je u rukama opštine Tuzi, naveo je Siništaj dodajući da građani Malesije do daljnjeg živjeti samo u okvirima Glavnog grada.

Na narednim lokalnim izborima ukoliko te izmjene zakona budu usvojene građani Malesije će imati tkz. dupli glas kao što je bilo i do sada.

- Glasaće se kao i do sada znači za Skupštinu opštine i Skupštinu Glavnog grada, zaključio je Siništaj.

Portal Analitika