Svijet

SAD špijunirale i Gerharda Šredera

0502Schroeder
A
merička obavještajna služba špijunirala je i bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Šredera od 2002. godine, objavila je televizija NDR.

SAD špijunirale i Gerharda Šredera
Portal AnalitikaIzvor


Šreder, socijaldemokrata, koji je na mjestu kancelara bio od 1998. do 2005. pojavio se kao još jedno ime na listi pojedinaca i institucija, koje je od 2002. špijunirala američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA), na početku njegovog drugog mandata na mjestu šefa države.



Frans pres podsjeća i da je Šreder u to vrijeme bio protivnik vojne intervencije u Iraku.



Poslije ovog izvještaja, Šreder je izjavio da nije iznenađen što su ga špijunirali, iako u to vrijeme uopšte nije razmišljao o takvoj mogućnosti.



Odnose između Njemačke i SAD uzdrmalo je otkriće bivšeg agenta NSA Edvarda Snoudena, da je američka služba špijunirala i kancelarku Angelu Merkel.



Američki predsjednik Barak Obama, tvrdio je u posljednjem intervjuu, da Merkelova niše nije pod nadzorom obavještajne službe SAD.



Njegov državni sekretar Džon Keri, rekao je u Berlinu da SAD shvataju ozbiljno ljutnju Njemačke zbog prisluškivanja Merkelove, kao i da njemačka kancelarka i američki predsjednik razgovaraju o tom problemu.

tekst: tanjug, foto: www.zastavki.com

Portal Analitika