Svijet

Libija uništila hemijsko oružje iz vremena Gadafija

0402sirija
L
ibija je uništila cjelokupni arsenal hemijskog oružja iz vremena vladavine Moamera Gadafija, saopštio je danas libijski ministar inostranih poslova Mohamed Abdelaziz.

Libija uništila hemijsko oružje iz vremena Gadafija
Portal AnalitikaIzvor

"Libija je postala potpuno oslobođenja od hemijskog oružja koji bi moglo predstavljati potencijalnu pretnju po bezbjednost lokalnih zajednica, životnu sredinu i susjeda", rekao je Abdelaziz.

Libijski ministar je govorio na svečanosti obilježavanja prekretnica u politici Tripolija prema hemijskom oružju, kojoj je prisustvovao direktor Organizacije za zabranu hemijskog oružja Ahmet Uzumcu.

"Ovaj podvig ne bi bio moguć u tako kratkom vremenskom periodu, bez zajedničkih napora u okviru međunarodnog partnerstva i bez logističke podrške i tehničke pomoći iz Kanade, Njemačke i SAD, koje su obezbijedile mogućnost za korišćenje veoma moderne, sigurne i pouzdane tehnologije", naveo je libijski ministar, prenijela je agencija AFP.

AP je dodao da su prije nekoliko dana uništene zalihe hemijskog oružja, bombe i artiljerijske granate punjene suzavcem.

Libija je 2004. godine objelodanila da ima 25 metričkih tona suzavca, 1.400 metričkih tona sirovina koje se koriste da za proizvodnju hemijskog oružja, više od 3.500 "praznih" bombi koje je trebalo puniti otrovnim materijalom za potrebe hemijskog rata i tri pogona za proizvodnju hemijskog oružja.

izvor: blic.rs

Portal Analitika