Svijet

UN: Droga godišnje ubije blizu 200.000 ljudi

0402droga
K
abinet Ujedinjenih naroda za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) saopštio je kako opojne droge svake godine uzrokuju smrt najmanje 200.000 ljudi u svijetu.

UN: Droga godišnje ubije blizu 200.000 ljudi
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećajući na to da je trgovina drogom protivna svim pravnim odredbama, UNODC iznosi pretpostavku po kojoj godišnja dobit od prometa drogom dostiže vrijednost od 320 milijardi dolara.

Istvremeno je najavljeno održavanje skupa "Droga kao globalni problem i revidiranje deklaracija i akcijskih planova o tom pitanju", koji će 13. i 14. marta biti održan u austrijskoj prijestonici Beču.

Prije četiri godine usvojen je spomenuti akcijski plan pojačane borbe za bolju primjenu postojećih sporazuma i odredbi o suzbijanju trgovine drogom, te će taj plan u Beču biti revidiran.

Procjenjuje se da promet međunarodnog organiziranog kriminala godišnje dostiže blizu 870 milijardi dolara, što je šest puta više od obujma službene pomoći agencije Ujedinjenih naroda za razvoj.

Iz UNODC-a upozoravaju na to da je to 1,5 posto svjetskog bruto društvenog proizvoda ili sedam posto ukupno svjetskog uvoza.

izvor: aljazeera.net

Portal Analitika