Svijet

Gejts više nije predsjednik Microsofta

0501bilgejtsok
N
akon nekoliko dana spekulacija, ispostavilo se da su glasine istinite – Microsoft je upravo imenovao Satju Nadelu kao novog izvršnog direktora kompanije koji će zamijeniti Stiva Balmera, javlja b92.

Gejts više nije predsjednik Microsofta
Portal AnalitikaIzvor

Nadela, koji je bio zadužen za Cloud Computing u Microsoftu, tako je postrao treći izvršni direktor Microsofta u 38 godina dugoj istoriji kompanije a ova vijest stigla je sa zvaničnog Microsoftovog Twitter naloga.

“Danas je veoma ponizan dan za mene. Nevjerovatna je čast da vodim i služim ovoj velikoj kompaniji. Iako smo vidjeli veliki uspjeh, i dalje smo gladni toga da postignemo još više. Ovo je kritičan trenutak za industriju i Microsoft. Krenuli smo ka većim stvarima – kako tehnologija evoluira i mi evoluiramo sa njom ali i ispred nje. Naš posao je da omogućimo Microsoftu da napreduje u mobilnom i cloud svijetu”, stoji u internom saopštenju koje je Nadela poslao zaposlenima.

Nadela je, kako piše list Bloomberg, osoba čija su interesovanja znatno bliža Gejtsovim nego Balmerovim i koja je trenutno zadužena za stvaranje Microsoftovog Cloud OS-a koji napaja Office 365, Bing, SkyDrive, Xbox Live i Skype.

Dolazak Nadele na ovu poziciju takođe može da pokrene pitanje sudbine Bila Gejtsa u bordu direktora ako je vjerovati glasinama da Microsoftov izvršni odbor razmišlja o njegovoj smjeni.

Sa druge strane, Wall Street Journal piše da je Nadela zahtijevao veću ulogu za Gejtsa u vidu savjetnika iako je sam Gejts nekoliko puta naglasio da ne planira da se potpuno vrati u Microsoft usljed fokusiranja na svoju dobrotvornu fondaciju i filantropski rad.

Portal Analitika