Svijet

Kličko: Janukovič ne želi kraj krize

0402klickoPOCETNA
L
ider opozicione stranke UDAR Vitalij Kličko kaže poslije susreta s predsjednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem da nije vidio da on želi da riješi političku krizu.

Kličko: Janukovič ne želi kraj krize
Portal AnalitikaIzvor

"Predsjednik se udaljava od akcije, znači - ne želi realno rješenje krize", rekao je Kličko, a prenosi agencija UNIAN.

Prenoseći rezultate susreta, opozicioni lider je rekao da je pokrenuo pitanje hitne promjene Ustava, što bi "snizilo temperaturu" u društvu.

"On je odgovorio da sve treba da protiče u pravnim okvirima i da proces promjene Ustava može da traje i do pola godine", rekao je Kličko, a prenosi agencija Interfaks-Ukrajina.

"Ljudi nijesu spremni da stoje na Majdanu (Trgu nezavisnosti u Kijevu) pola godine", rekao je nekadašnji nosilac titule bokserskog šampiona svijeta.

"Ukrajini prijeti sada proces federalizacije. Zato je potrebno da se odmah vratimo na Ustav iz 2004 (...) Naš prijedlog je da se registruje prijedlog, prikupe glasovi i glasa za povratak na Ustav iz 2004", rekao je naknadno lider partije UDAR u skupštini poslije susreta sa Janukovičem, a prenosi Itar-Tas.

Kličko je novinarima rekao i da Janukovič smatra da pitanje ustavnih promjena treba da se rješava u parlamentu, kao i da odgovornost za situaciju u zemlji "snosi i opozicija", prenosi portal RTCG.

Prema riječima jednog od lidera opozicije, predsjednik Ukrajine je rekao da se pitanje o kandidatu novog premijera nije razmatralo.

"Ako premijer postane (načelnik predsjedničke administraicije Andrej) Kljujev, promijeniće se samo osoba, a situacija se neće promijeniti", rekao je Kličko, a prenio je Itar-Tas.

Ukrinform je naknadno prenio demanti šefa poslaničke grupe vladajuće Partije regiona u Vrhovnoj radi (skupštini) Aleksandra Jefremova da je Janukovič predložio Kljujeva za premijera.

Po ukrajinskom ustavu iz 2004. dio ovlašćenja predsjednika bio je predat parlamentu i vladi, ali je te izmjene Ustavni sud 2010. - u prvoj godini Janukovičevog predsjedničkog mandata, proglasio neustavnim, pa su predsjednička ovlašćenja ponovo proširena.

RIA Novosti navodi da je opozicija pokrenula u skupštini proceduru za predlaganje povratka na Ustav iz 2004. i da se odgovarajući dokument nalazi u fazi registracije.

Portal Analitika