Politika

Bošnjak: VDT napravio propuste u partijske svrhe

0402bosnjak
P
oslanica Demokratskog fronta (DF), Branka Bošnjak, optužila je Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) da je napravilo propuste u slučaju zloupotrebe službenog položaja radnika Vodovoda koji je, kako tvrdi, na račun preduzeća sipao gorivo aktivistima Demokratske partije socijalista, koji su išli na promociju u Ulcinju.

Bošnjak: VDT napravio propuste u partijske svrhe
Portal AnalitikaIzvor

Ona smatra da VDT, iako je upoznat sa tim događajem nije pokrenuo istragu u vezi sa tim slučajem i ispitao sve navode.

- Ne miješajući se u svoj posao do kraja VDT se oglasio nenadležnim u ovom slučaju i krivičnu prijavu koju sam podnijela 28.01.2014. godine proslijedilo osnovnom tužiocu na eventualno postupanje. Time VDT nije želio da se uhvati u koštac sa organizovanom zloupotrebom službenog položaja u partijske svrhe i krivičnu prijavu je proslijedio osnovnom tužilaštvu, kazala je Bošnjak.

Ona je podsjetila da po Zakonu o državnom tužilaštvu, VDT može vršiti neposredno sva ovlašćenja i preduzimati sve radnje na koje je zakonom ovlašćen rukovodilac osnovnog tužilaštva.

- Ova zakonska mogućnost se naročito primjenjuje u slučajevima koji su od posebnog interesa javnosti a logička pretpostavka je da je pronevjera državnog novca javna stvar a da zloupotrebu službenog položaja i pronevjerau treba sankcionisati. VDT izgleda ne razmišlja u tom pravcu, smatra Bošnjak.

Kako je ocijenila, VDT nema namjeru da reaguje u bilo kom slučaju u kom se pojavljuje ime DPS bez obzira na materijalne dokaze koji ukazuju na to.

- Tako je ovom vještom akcijom prosleđivanja krivične prijave osnovnom tužilaštvu VDT upropastio efikasnu istragu i onemogućilo pravovremeno prikupljanje materijalnih dokaza. U krivičnoj prijavi je stojao zahtjev da tužilaštvo pristupi hitnom obezbjeđenju dokaza i to video zapisa sa pumpe Lukoil na Starom aerodromu zbog mogućnosti da nakon 7 dana snimak automatski bude presnimljen, navela je Bošnjak.

To je VDT, dodala je, u prijavi pročitao i odlučio da ipak ne pristupi obezbedjenju dokaza koji bi bili ključni za dokazivanje u ovom slučaju.

- Time je onemogućio prikupljanje ključnih dokaza i postupio suprotnu zakonu, javnom interesu čiji bi zaštitnik trebao da bude. Umjesto toga tužilaštvo se ovim svratalo u zaštitnika DPS što će biti u potpunosti potvrđeno ako ni osnovno tužilaštvu ne prikupi dokaze a krivična prijave ne dobije sudski epilog sa konketnim sankcijama, zaključila je Bošnjak.

Portal Analitika