Politika

SNP: Đukanović poziva u vlast da obezbijedi nastavak dvodecenjskog vladanja

0402snp
S
ocijalistička narodna partija reagovala je povodom izjave premijera Crne Gore Mila Đukanovića, da crnogorska opozicija nije u stanju da učešćem u vlasti preuzme odgovornost, navodeći da Đukanović poziva u vlast da bi, kako kažu, obezbijedio nastavak dvodecenijskog vladanja.

SNP: Đukanović poziva u vlast da obezbijedi nastavak dvodecenjskog vladanja
Portal AnalitikaIzvor

- Logično je što Milo Đukanović ne razumije stav SNP-a da sa njegovom vlašću ne želimo da imamo bilo što zajedničko, jer njegova logika nema ništa zajedničko sa političarima koji nose osjećaj odgovornosti prema narodu u čije ime treba da vrše najodogovornije državne poslove, navodi se u saopštenju SNP-a, dostavljenom Portalu Analitika.

Podsjetimo, Đukanović je, komentarišući izjavu predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića, koji je kazao da ne razumije zašto bi srpski narod bio neprekidno u opoziciji, kazao da to nije samo nejasno Nikoliću, već i njemu.

„A pretpostavljam da je sve manje jasno njihovim biračima. Mislim da je riječ o slabićima koji nijesu u stanju da preuzmu odgovornost za ono što podrazumijeva učešće u vlasti“, rekao je Đukanović, gostujući na Radiju Crne Gore.

Iz Socijalističke narodne partije tvrde da je Đukanović pokrovitelj privatizacije koje su propale, te da je njegova ekonomsko-socijalna politika napravila jaz između bogatih i siromašnih građana.

- Đukanović je ideolog i pokrovitelj svih propalih privatizacija u Crnoj Gori, a gotovo sve privatitzacije su propale. Samo je on mogao pokrivati privatizacione ugovore sa navodnim strateškim partnerima iz inostranstva koji su nam gotovo isključivo stigli sa of-šor destinacija i, umjesto znanja i novih investicija, doprinijeli urušavanju i propadanju gotovo svih privrednih kolektiva u Crnoj Gori. Ekonomsko-socijalna politika pod Đukanovićevim vođstvom ima za direktnu posledicu da je u Crnoj Gori, koja je Ustavom deklarisana kao država socijalne pravde, stvoren najveći jaz između malog broja bogatih i ogromne većine siromašnih građana Crne Gore, ističe se u saopštenju.

SNP u saopštenju navodi da su istraživanja relevantnih međunarodnih organizacija pokazala da u Crnoj Gori ima 20 pojedinaca čija imovina se procjenjuje na oko 2 milijarde eura, odnosno, kako kažu, u prosjeku sto miliona eura po svakom pojedincu.

- Mi u SNP-u ne sumnjamo da tom krugu pripada i Đukanović sa braćom i bliskim prijateljima. A kako su Đukanović i njegovi prijatelji došli do tih miliona, ne bavi se, nažalost, nijedna od nadležnih institucija u Crnoj Gori. A morale bi. Nažalost, jedan broj onih koji su ponešto znali kako se ovo društvo obogatilo, više nisu među živima. Ni poslije duže od decenije njihova ubistva nisu rasvijetljena. Ništa se ne zna, ni o nalogodavcima, ni o izvršiocima tih ubistava, ističu iz SNP-a.

Iz ove partije kažu da ništa nije učinjeno da se pojedina ubistva rasvijetle.

- Podsjećamo i na činjenicu koja mora da zabrine svakog ko misli dobro Crnoj Gori da zbog nerasvijetljenih ubistava niko u Vladi, MUP-u i Državnom tužilaštvu nije osjetio bilo kakve negativne posledice što su ova monstruozna ubistva ostala nerasvijetljena. To jasno deklariše Đukanovićevu vlast da kod nje postoji jasna politička volja da ova ubistva ostanu zauvijek nerasvijetljena. Logika nameće jedino mogući zaključak – Đukanović i njegova vlast imaju interes da sve ovo prekrije prašina zaborava. Zbog svega prethodno navedenog, SNP nema dileme da Đukanović poziva u vlast samo sa jednim jedinim motivom – da sebi obezbijedi nastavak neprekinutog dvodecenijskog vladanja jer je veoma svjestan svih rizika koje po njega nosi promjena vlasti i demokratizacija crnogorskog društva, ka kojima Crna Gora nezaustavljivo ide. Ovo je odgovor Đukanoviću od „slabića“ iz SNP-a, zaključuje se u saopštenju SNP-a.

 

Portal Analitika