Košarka

FIBA mijenja pravila košarke

FIBAlogo
N
a sastanku Izvršnog odbora FIBA u Barseloni donijete su neke od odluka koje se tiču i promjena zvaničnih Pravila košarkaške igre.

FIBA mijenja pravila košarke
Portal AnalitikaIzvor

Kako je naglašeno u ne baš detaljnomo saopštenju na ovu temu, svjetska kuća košarke će, počev od 1. oktobra 2014. godine, uvesti i dvije novine.

Prva je da nacionalne selekcije ubuduće neće morati da igračima dodjeljuju brojeve u rasponu od 4 do 15, već će moći da se koriste i druga dvocifrena rješenja.

A druga najavljena novina je da će biti "povećana upotreba video-snimaka", mada bez novog primjerka Pravila košarkaške igre, nije baš najjasnije na šta se tačno to povećanje odnosi.

Dosadašnjim Pravilima predviđeno je da se snimak može koristiti kako bi se utvrdilo da li je na kraju neke dionice koš postignut šutem koji je upućen prije ili poslije isteka vremena, kao i da se pregleda da li je šut bio za dva ili tri poena. Snimci su se do sada koristili i za (naknadno) određivanje disciplinske odgovornosti, a moguće je da će stoga biti data veća ovlašćenja sudijama, koji bi na osnovu video zapisa na licu mjesta mogli, baš kao u NBA ligi, da razmotre i izreknu kazne prije nego što poslije incidenta daju znak da se utakmica nastavi. (Blicsport)

Portal Analitika