Politika

NREKIĆ: Uz SDP, u vlasti želimo DUA i koaliciju Fatmira Đeke

0402nrekicok
R
azgovori o formiranju koalicije u Ulcinju protekli su u mnogo dobroj atmosferi, kazao je za Antenu M prvi čovjek ulcinjskog DPS-a, Ljoro Nrekić nakon sinoć kasno završene prve runde pregovora.

NREKIĆ: Uz SDP, u vlasti želimo DUA i koaliciju Fatmira Đeke
Portal AnalitikaIzvor

Demokratska partija socijalista počela je juče pregovore za formiranje vlasti u najjužnijoj crnogorskoj opštini. Uz to, Socijaldemokratska partija najavila je da je spremna da uđe u koaliciju sa DPS-om. Tako se Nrekić juče sastao sa liderom Force Nazifom Cunguom, predsjednikom ulcinjskog SDP-a Selimom Resulbegovićem i liderom DUA Mehmetom Zenkom. U prvom planu su savezi sa koalicijom „Zajedno za budućnost Ulcinja“, DUA i SDP, sa kojima bi DPS imao stabilnu vlast i 21 od 33 odbornika.

Kada je riječ o pregovorima sa predstvnicima albanskih partija, Nrekić za Antenu M ističe da o njima može reći „sve u superlativu“.

- Mogu reći i da je DUA spremna da sarađuje sa nama, a SDP je već koalicioni partner na nivou države.

On je za podgorički radio takođe kazao kako će se razgovori nastaviti, pa će tek vidjeti kakav će biti ishod.

- To može da traje i dvije nedjelje, ali je bitno da narod u Ulcinju što prije dobije vlast – zaključio je on.

Prvi čovjek ulcinjskog SDP-a Selim Resulbegović za Dan je potvrdio da je za socijaldemokrate najrealnija opcija savez sa DPS-om, DUA i koalicijom Fatmira Đeke.

- Vjerujem da ćemo se narednih dana dogovoriti o koaliciji građanskih i nacionalnih partija. Mislim da je to bolje rješenje nego prijedlog da vlast formiraju nacionalne partije. Druga opcija definitivno nema šanse - naveo je Resulbegović.

Predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehemet Zenka nije bio decidan o tome kojoj opciji je bliža ta partija, ali je precizirao da su se tokom razgovora Nrekić i on saglasili o mnogim tačakama.

- Imamo mnogo sličnih stavova i nastavićemo razgovore i narednih dana - kazao je lider DUA za podgorički list.

Forca se ranije izjasnila da će u razgovorima o formiranju vlasti prioritet dati DUA i koaliciji „Zajedno za budućnost Ulcinja” koju predvodi Đeka.

Podsjećamo, na vanrednim izborima u Ulcinju najviše glasova osvojila je Demokratska partija socijalista - 9 mandata, Forza 8 mandata, Koalicija za budućnost Ulcinja 7 mandata, DUA 3, SDP i Pozitivna po 2, a DF i SNP po jedan mandat. Za skupštinsku većinu neophodno je 17 mandata pa je za novu lokalnu vlast potrebna koalicija dvije ili više partija.

Portal Analitika