Svijet

Šefica organizacije za pomoć djeci godišnje prima 234.000 funti

jasmin
P
oslanici britanskog parlamenta zatražili su juče da se ograniče plate šefovima dobrotvornih organizacija, nakon što se saznalo da glavna izvršna direktorka organizacije “Spasite djecu” prima godišnju platu od 234.000 funti.

Šefica organizacije za pomoć djeci godišnje prima 234.000 funti
Portal AnalitikaIzvor

Jasmin Vajtbred je jedna od 20 zaposlenih u ovoj organizaciji koji zarađuju više od 100.000 funti. Najbolje plaćena zaposlena u dobrotvornoj organizaciji “Meri Stoups internešnel” zarađuje još više: čak 290.000 godišnje.

Druga najviša plata u ovoj nevladinoj organizaciji za seksualno i reproduktivno zdravlje iznosi 200.000 dolara, a ukupno 11 osoba radi za šestocifrenu godišnju platu.

Poslanici parlamenta su kritikovali visoke plate zaposlenih u dobrotvornim organizacijama, koje kriju identitet najplaćenijih zaposlenih.

- Poreski obveznici i pojedinci, koji svojim prilozima finansiraju ove dobrotvorne organizacije, biće šokirani kada saznaju koliko su ogromne plate u njima - izjavila je Priti Patel, članica nadležnog komiteta Donjeg domabri tanskog parlamenta.

- Oni imaju pravo da znaju kako se donose odluke o tim platama i ko ih prima. Praksa čuvanja ovih podataka u tajnosti, kakva postoji u nekim dobrotvornim organizacijama, mora biti okončana - dodala je ona.

Portal Analitika