Svijet

BAGDAD: Najmanje 23 žrtve eksplozija, ubijeno i 57 ekstremista

bagdad
U
najnovijoj seriji eksplozija automobila bombi u Bagdadu i okolini, danas su ubijene najmanje 23 osobe, saopštili su irački zvaničnici.

BAGDAD: Najmanje 23 žrtve eksplozija, ubijeno i 57 ekstremista
Portal AnalitikaIzvor

U gradu Mahmudija, oko 30 km južno od Bagdada, jedan automobil bomba je eksplodirao u blizini gradske vjećnice, dok je drugi eksplodirao na obližnjoj zelenoj pijaci. U ovim eksplozijama je poginulo ukupno devet ljudi, a ranjeno 28, izvještava AP.

U sjevernoj bagdadskoj četvrti Hurija, automobil je eksplodirao u trgovačkom kvartu, pri čemu je poginulo četvoro, a ranjeno 11 ljudi.

U četvrti Baladijat, na istoku Bagdada, u eksploziji automobila bombe poginulo je troje, a ranjeno devetoro ljudi.

Od eksplozivne naprave postavljene na jedan minibus, u šiitskoj četvrti Sadr siti, poginuo je jedna putnik, dok je četiri ranjeno.

Večeras je eksplodirao i automobil bomba blizu zelene pijace u bagdadskoj četvrti Abdu Dašir. U tom napadu stradalo je šestoro, a povrijeđeno 14 ljudi.

Policija je, takođe, u bagdadskoj četvrti Amil na ulici pronašla tijela tri muškarca i jedne žene, koji su ubijeni vatrenim oružjem. Kod njih nisu pronađena lična dokumenta.

Dosad niko nije preuzeo odgovornost za današnje napade, ali koordinisane eksplozije ukazuju na irački ogranak al-Kaide, koji se bori protiv šiitske vlasti.

U zapadnoj iračkoj provinciji Anbar se, inače, već više od mjesec dana vode borbe između boraca, koji su u vezi s al Kaidom, i vladinih snaga, kojima su se pridružile i neke lokalne plemenske milicije.

Iračko ministarstvo odbrane prijavilo je danas kako je u borbama u gradu Ramadiju, u pomenutoj provinciji, tokom prošle noći ubijeno 57 ekstremista. Nije precizirano da li su oni stradali u sukobima ili u vazdušnim napadima.

Prema podacima UN, u posljednih godinu dana nasilje je znatno eskaliralo u Iraku. U 2013. registrovan je najveći danak u ljudskim životima u toj zemlji (8.868) od 2007. godine, kada su sektaški sukobi bili na vrhuncu.

Portal Analitika