Svijet

Film o mračnim tajnama Gadafija

gadafi0302
M
oamer Gadafi
ubijen je u oktobru 2011. godine, a njegovi nekadašnji bliski saradnici u novom dokumentarnom filmu BBC-ja otkrivaju mnoge tajne njegovog režima.

Film o mračnim tajnama Gadafija
Portal AnalitikaIzvor

Bivši libijski ambasador u SAD Ali Audžali, koji je posle višedecenijske službe u Gadafijevoj diplomatiji u februaru 2011. godine prešao na stranu libijskih pobunjenika, tvrdi da je libijski "boing 727", koji se 22. decembra 1992. godine srušio kod Tripolija, oboren po Gadafijevom naređenju.

U nesreći, koja se dogodila četiri godine posle kontroverznog pada američkog "boinga 727" iznad Lokerbija, poginulo je svih 10 članova posade i 147 putnika - Libijaca i stranaca.

Audžali je rekao da je "100 odsto" siguran da je u avion, koji je iz Bengazija letio za Tripoli, bila postavljena bomba s tajmerom.

Pošto bomba iz nepoznatih razloga nije eksplodirala, Gadafi je, prema Audžalijevim rečima, naredio da letjelica bude oborena u blizini aerodroma u Tripoliju.

Na pitanje zašto je stiglo takvo naređenje, on je odgovorio da je motiv bio da se, preko libijskih medija pod kontrolom države, Zapadu pokaže kako međunarodne sankcije uvedene Tripoliju posle napada na američki avion, pogađaju obične Libijce.

Audžali navodi da su libijski mediji izvjestili da avio - prevoznik "Libijen arab erlajnz" nije zbog sankcija mogao da kupuje rezervne djelove za letjelice, što je uticalo na bezbjednost letova.

Stradali putnici su, prema tim izvještajima, zapravo bili žrtve zapadnog terorizma.

Mada su zvanična tumačenja razloga pada libijskog aviona bila različita, na kraju je prevladalo objašnjenje da se putnički avion sudario s libijskim vojnim avionom i vojni pilot i njegov instruktor su završili u zatvoru.

Instruktor Madžid Tajari rekao je za BBC da nije bilo nikakvog sudara, već da je "boing 727" pogođen i da su se djelovi aviona razletjeli na sve strane, a da je potom "nešto odozdo" pogodilo i vojni MiG, koji se zapalio. Oba pilota MiG-a su uspjela da se katapultiraju.gadfafi

Mahmud Tekali, bivši direktor libijske avio-kompanije zadužen za bezbjednost u vazduhu, takođe osporava navode da je uzrok avionske nesreće bio sudar dvije letjelice. Tekali je uvjeren da je "boing" namjerno uništen, prenosi BBC.

Ekipa britanske televizije obišla je i aerodrom u Tripoliju, gdje je vidjela ostatke aviona, koji bi mogli da posluže kao bogat izvor informacija eventualnim budućim istražiteljima.

Posle Gadafijevog svrgavanja, novoj libijskoj vladi su upućeni pozivi da otvori novu istragu o uzroku nesreće.

Audžali, aktuelni ambasador u Vašingtonu, rekao je da "bukvalno nije bilo ničeg dobrog" kod Gadafija, za čiji je režim radio od ranih sedamdesetih godina, prenio je BBC.

On je ispričao kako je, navodno, po Gadafijevom naređenju, jedan mladić privezan za dva automobila i rastrgnut pošto se požalio da je libijski vođa vodio ljubav s njegovom suprugom. BBC napominje da te navode nije uspio da provjeri.

Pored ostalih "insajdera", britanska mreža je razgovarala i sa Lucom Kajzerom, njemačkim dizajnerom raketa koji je osamdesetih godina radio za Gadafija.

"Bio je veoma ljubazan, skroman čovjek i imao sam utisak da krije svoje slabosti iza te maske", rekao je Kajzer.

Kajzerova žena Suzan kazala je da je Gadafi bio "šarmantan i da je mogao da očara i ptice na drvetu", ali da je ona vremenom izgubila iluzije o njemu pošto nije uspio da ostvari svoju utopiju u Libiji.

BBC je u Havani intervjuisao Frenka Terpila, američkog bjegunca od pravde, koji je sedamdesetih godina za Gadafija vodio operaciju ubijanja libijskih disidenata u inostranstvu.

"Gadafi je smatrao da svi disidenti treba da budu eliminisani. Imao je ugovor s nama o mnoštvu ljudi u Londonu", rekao je Terpil.

Ekipa britanske televizije razgovarala je i sa Ursom Tinerom, švajcarskim inženjerom koji je radio za Abdula Kadira Kana, nekada najopasnijeg čovjeka na svijetu.

Kan je razvijao nuklearno oružje za Pakistan, a kasnije je nudio nuklearnu tehnologiju svakoj zemlji koja je bila spremna da plati. Gadafi je, prema navodima BBC-ja, bio njegov glavni klijent.

Tiner je rekao da u početku nije znao da Kan prodaje nuklearnu tehnologiju, ali da je, čim je to shvatio, dojavio američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji, koja je presrela brod s djelovima za nuklearni akcelerator.

On je, takođe, ispričao da je Gadafi seksualno zlostavljao djevojčice.

Jedna od telohraniteljki bivšeg libijskog lidera, koja sada živi skrivena, rekla je za BBC da je posle nekog vremena počela da se plaši Gadafija.

"Jedne noći smo prisustvovali pogubljenju 17 studenata. Nisu ih objesili, već strijeljali, a nama je bilo zabranjeno da vičemo i naređeno nam je da se radujemo", rekla je ona.

BBC je razgovarao i s Gerijem Petersom, australijskim telohraniteljem Gadafijeve porodice, koji je 2011. godine pobjegao u Niger s Gadafijevim sinom Sadijem.

Peters je rekao da je Gadafi do posljednjeg trenutka vjerovao da može da povrati vlast.

 

B92

Portal Analitika