Svijet

Pretučeni ukrajinski demostrant Dmitro Bulatov obećava nastavak borbe

ukrajina-prosvjednik
P
retučeni ukrajinski demonstrant, čija je priča o mučenju šokirala Evropu i koji se leči u Litvaniji, danas je izjavio da će nastaviti borbu za demokratiju u svojoj domovini.

Pretučeni ukrajinski demostrant Dmitro Bulatov obećava nastavak borbe
Portal AnalitikaIzvor

-Iako sam fizički uništen, moj duh nije slomljen", poručio je Dmitro Bulatov u saopštenju koje je objavila bolnica u Vilnjusu gdje je sinoć stigao na liječenje.- Nastaviću da se borim, ići ću napred i zalagaću se za demokratiju u Ukrajini. Neću pokleknuti, dodao je 35-godišnji aktivista koji tvrdi da su ga neidentifikovani otmičari u Ukrajini "razapeli".


On je stigao u Vilnjus nekoliko sati pošto mu je sud u Kijevu dozvolio da napusti zemlju zbog liječenja.

Bulatov se prošle nedelje pojavio na televiziji natečenog lica i obliven krvlju i rekao je da je kidnapovan i mučen zbog učestvovanja na antivladinim protestima u Ukrajini.
On je lider pokreta Automajdan koji je organizovao protestne vožnje ispred imanja predsjednika Viktora Janukoviča u blizini Kijeva.


Bulatov je ispričao da su mu neidentifikovani otmičari zakucali eksere kroz ruke i odsekli deo uha dok su ga držali. On je kidnapovan 22. januara, a oslobođen je poslije osam dana.

-Razapeli su me, zakucali su me ekserima, isjekli su mi uho, sjekli lice. Ne vidim dobro zato što sam sve vrijeme sjedeo u mraku, izjavio je Bulatov za "Kanal 5" ubrzo posle oslobađanja prošle nedjelje.

Njegovo krvavo lice izazvalo je gnjev širom svijeta, a visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbijednost Ketrin Ešton je rekla da je "šokirana zbog očiglednih znakova dugotrajne torture".

Ujedinjene nacije i SAD su takođe izrazile zabrinutost, a Litvanija je početkom mjeseca ponudila besplatnu ljekarsku pomoć svakom Ukrajincu povrijeđenom u protestima.

klix.ba

Portal Analitika