Svijet

Sirijski pobunjenici učestvovaće u ženevskim mirovnim pregovorima 10. februara

sirijski-pobunjenici-reuters
N
ekoliko lidera Slobodne sirijske vojske učestvovaće u ženevskim razgovorima, saopštila je opoziciona Sirijska nacionalna koalicija, koja je učestvovala u prvoj rundi pregovora, održanoj u Švajcarskoj u drugoj polovini januara.

Sirijski pobunjenici učestvovaće u ženevskim mirovnim pregovorima 10. februara
Portal AnalitikaIzvor

U prvoj rundi su trojica oficira Slobodne sirijske vojske bili u delegaciji opozicije kao "nezvanični vojni savetnici", ali sad je navedeno da će šestorica oficira učestvovati na pregovorima sledeće nedelje.

Predstavnik opozicione koalicije Ahmed Ramadan je izjavio da je "posle prve runde razgovora bilo jasno da je potrebno učešće drugih organizacija u dijalogu o budućnosti Sirije".

- U sledećoj rundi ćemo pored nas imati lidere Slobodne sirijske vojske, bliske događajima na terenu, koji se bore za prava sirijskog naroda - rekao je Ramadan.

Pobunjenici su naveli da će u razgovorima učestvovati kako bi Damask prihvatio prekid vatre, prekinuo opsadu nekoliko gradova i pristao na razmjenu zarobljenika. Pobunjeničke organizacije Sirijski islamski front i Sirijski revolucionarni front odbile su učešće u pregovorima.

Direktni razgovori između opozicije i vlade su u petak završeni bez ikakvog napretka. Vlada Sirije nije potvrdila učešće u drugoj rundi.

Blic.rs

Portal Analitika