Politika

GRABAR KITAROVIĆ: Crna Gora pokazuje dobar napredak ka NATO

okhrv
C
rna Gora i dalje pokazuje dobar napredak u Akcionom planu za članstvo u NATO, ali još izazova ima, kazala je pomoćnica generalnog sekretara Alijanse Kolinda Grabar Kitarović.

GRABAR KITAROVIĆ: Crna Gora pokazuje dobar napredak ka NATO
Portal AnalitikaIzvor

Ona je kazala da su izazovi jačanje vladavine prava, dalje sprovođenje reformi obavještajnih službi kako bi dostigle standarde NATO, jačanje javne podrške NATO integracijama i pronalaženje novca za modernizaciju odbrane.

"Vaši su rezultati su veoma dobri, Crna Gora je prešla dugačak put u samo četiri godine, ali proces evroatlantskih integracija nije lak, a za reforme treba vremena. One će se sprovoditi i nakon prijema", kazala je Grabar Kitarović u intervjuu Pobjedi.

Ona je kazala da je NATO posvećen politici otvorenih vrata, a sve države kandidati se vrednuju po zaslugama.

"Iako ne mogu da prejudiciram odluke 28 država saveznica na predstojećem samitu, potvrdiću da su saveznice potvrdile napredak koji su Crna Gora i druge države pokazale u prijavi za članstvo", rekla je Grabar Kitarović.

Ona je podsjetila da kada je Hrvatska dobila poziva za Akcioni plan članstva, nivo podrške javnosti bio je ispod 30 odsto. Veoma slični mitovi i predrasude su vladali među našim građanima.

"NATO će uništiti našu obalu izgradnjom pomorskih baza, zbog NATO ćemo se naći na meti terorista, članstvo u NATO znači da će naši vojnici morati da se bore u misijama van zemlje. Ništa od toga nije slučaj", rekla je Grabar Kitarović.

Ona je poručila da se ne treba ustručavati od razgovora o ozbiljnim temama, stvoriti platformu za transparentan i inkluzivni dijalog i uključiti građane u proces na svim nivoima kako bi osjećali da vladaju integracijom.

"Konačno, jedna od osnovnih vrijednosti NATO jeste zaštita prava građana da izraze svoje mišljenje, čak i ako je ono nepovoljno po NATO", kazala je pomoćnica generalnog sekretara NATO-a.

 

 

Portal Analitika