Svijet

Kijev: Sprema se najveći protest

kijev0202
H
iljade demonstranata se okupilo u Ukrajini u namjeri da izdejstvuju nove ustupke od ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, ohrabreni podrškom Evrope i SAD.

Kijev: Sprema se najveći protest
Portal AnalitikaIzvor

Agencija Frans pres izvještava da se na Trgu nezavisnosti u glavnom gradu Kijevu, koji je postao epicentar dvomjesečnog protestnog pokreta, okupilo više od 50.000 ljudi i da još hiljade stižu.

Na mitingu u Kijevu učestvuju opozicioni lideri, među kojima bivši ministar a sada lider partije osuđene bivše premijerke Julije Timošenko, Otadžbina (Batkivščina), Arsenij Jacenjuk, kao i nekadašnji bokserski šampion svijeta i lider Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) Vitalij Kličko, koji su juče na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu dobili podršku zapadnih zvaničnika, uključujući američkog sekretara Džona Kerija.

Jacenjuk je, ističe AFP, saopštio da je opozicija od predstavnika Zapada tražila "realnu finansijsku pomoć".

Francuska agencija navodi da se Ukrajina "našla u dubokim ekonomskim problemima".

Kličko je, pak, na mitingu pozvao na neodložno i bezuslovno oslobađanje svih demonstranata.

Lider UDAR-a je rekao da zakon o amnestiji usvojen u Vrhovnoj skupštini prošle sedmice treba ukinuti jer postavlja uslove za oslobađanje demonstranata.

Taj zakon stupio je danas na snagu nakon što je objavljen u službenom listu.

Da bi se primjenio, međutim, potrebno je da sve tokom protesta zauzete zgrade državnih organa vlasti i lokalne samouprave treba da budu oslobođene, da učesnici protesta deblokiraju za saobraćaj kijevsku ulicu Gruševskog kao i sve ulice i trgove u Kijevu i drugim naseljima, osim onih na kojima se održavaju mirne akcije protesta.

Takođe, demonstranti ako nisu počinili teža krivična djela biće amnestirani dan pošto na internet stranici Glavno tužilaštvo saopšti da su uslovi ispunjeni, prenio je Itar-Tass.

U sukobima tokom protesta, prema zvaničnim podacima, život su izgubila dva demonstranta i dva policajca.

 

B92

Portal Analitika