Region

LAVROV: Zbližavanje Srbije sa EU ne smije da nanosi štetu partnerstvu Beograda i Moskve

Sergey_Lavrov-2
R
usko-srpski odnosi ne mogu biti taoci spoljašnjih faktora. Za nas je važno da zbliženje Beograda s Evropskom unijom, početak zvaničnih pregovora o stupanju Srbije u EU, ne nanosi štetu našem partnerstvu, realizaciji krupnih ekonomskih i infrastrukturnih projekata, uključujući i energetski sektor. Uvjereni smo da na takav način razmišljaju i naši srpski prijatelji – kaže ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov u intervjuu za Politiku.

LAVROV: Zbližavanje Srbije sa EU ne smije da nanosi štetu partnerstvu Beograda i Moskve
Portal AnalitikaIzvor

– Odnosi između naše dvije zemlje nijesu prosto „veoma dobri” – oni su dostigli stepen strateškog partnerstva, obuhvataju sve sfere međusobne saradnje – politiku, trgovinu, ekonomiju, kulturu, nauku, obrazovanje, i služe interesima naših naroda. Principi naše saradnje utemeljeni su u Deklaraciji o strateškom partnerstvu, koju su potpisali predsjednici Putin i Nikolić 24. maja 2013. godine u Sočiju – ističe ruski ministar.

On dodaje da Rusiju i Srbiju spajaju duboka osjećanja prijateljstva, uzajamnog razumijevanja i povjerenja, mnogovekovna tradicija bliskosti naroda, sjećanje na bratstvo po oružju, pre svega u borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu. „To je čvrst temelj na kome se razvija i naša bilateralna saradnja, a učvršćuje se saradnja u širokom spektru aktuelnih pitanja na međunarodnoj sceni.“

- Primjer uspješne investicione saradnje svima je pred očima – ulazak ruskog investitora u kapital kompanije „Naftna industrija Srbije” doveo je do toga da je NIS ne samo prestao da pravi gubitke, nego, od raznih poreza, uplaćuje najviše novca u budžet Srbiji. Računam na to da će ruskim investitorima i dalje biti obezbijeđeni povoljni uslovi. Siguran sam da priliv ruskog kapitala i veliki kreditni aranžmani pomažu ekonomski razvoj Srbije, a to znači i povećanje standarda srpskih građana – kaže Lavrov.

 

 

Portal Analitika