Svijet

U slučaju zabrane Zlatna zora postaće Nacionalna zora

0202zlatnazoraok
U
koliko Zlatna zora bude zabranjena, umjesto ovog koristiće ime Nacionalna zora, najavio je poslanik i portparol te ekstremno desničarske grčke partije Ilijas Kasidijaris.

U slučaju zabrane Zlatna zora postaće Nacionalna zora
Portal AnalitikaIzvor

„Patriote će imati partiju za koju će glasati na sljedećim izborima”, izjavio je Kasidijaris pred oko 3.000 pristalica, na komemoraciji u centru Atine povodom incidenta iz 1996, u kojem su poginula tri grčka pomorska oficira, a koji je Grčku i Tursku doveo na ivicu rata, javlja AP.

Poslije ovog skupa desničari su se mirno razišli, ali su učesnici ljevičarskog kontraskupa, na trgu Sintagma u Atini, napali jednog čovjeka koji je nosio grčku zastavu i lakše ga povrijedili.

Policija je na to reagovala šok bombama i suzavcem kako bi rastjerala llevičarski skup, pri čemu se trka za njima prenijela i na tunele podzemne željeznice. Demonstranti su nakon toga počeli da pale kontejnere za smeće. Privedeno je šestoro ljudi, od kojih je jedan zadržan u pritvoru.

Lider Zlatne zore Nikolaos Mihaloliakos, njegov zamjenik i još četiri poslanika te partije se nalaze iza rešetaka čekajući suđenje, pod optužbom da su pripadnici „kriminalne organizacije”.

Mihaloliakos je uhapšen u septembru, nekoliko dana pošto je jednog ljevičarski nastrojenog repera ubio navodni član Zlatne zore.

Portal Analitika