Svijet

Britanija: Novi zakon ugrožava slobodu medija

0202mikrofoniok
B
ritanske medijske organizacije upozorile su da će, ukoliko sjutra 3. februara bude usvojen nacrt zakona kojim će policija imati pravo da oduzima novinarske bilješke, fotografije i digitalne podatke, time ozbiljno biti ugrožena sloboda medija.

Britanija: Novi zakon ugrožava slobodu medija
Portal AnalitikaIzvor

Prema trenutnom zakonu, zahtjevi za novinarske bilješke i podatke moraju biti predati sudu i predstavnici medijskih organizacija mogu da prisustvuju u sudnici. Međutim, ukoliko bude usvojena klauzula 47 nacrta zakona o deregulaciji ministra Olivera Letvina, na tajnim saslušanjima moglo bi biti odobrena plijenidba novinarskih podataka.

Na osnovu zakona, policija će dobiti odriješene ruke za pristup novinarskim informacijama bez saglasnosti medijskog radnika.

Britanski dnevnik "Guardian" precizira da, iako u nacrtu zakona neće biti izmijenjene regulative da li policija ima ili nema pravo da pristupi materijalu bez prisustva predstavnika medija na sudskim saslušanjima, sudije vrlo lako mogu biti uvjerene da odobre plijenidbu novinarskog materijala.

Predstavnik britanskih medija "Novinarsko udruženje", koje predstavlja 1.100 listova, 1.600 internet portala i drugih štampanih, digitalnih i emiterskih kanala, uložio je protest protiv kontroverznih članova zakona.

Međutim, britanski zvaničnik rekao je "Guardianu" da je svaka regulativa u nacrtu zakona osmišljena da bi bila "uklonjena nepotrebna birokratija".

"Klauzula 47 uskladiće policijski i krivični zakon sa drugim regulativama u ovoj oblasti i omogućiće komitetu za krivičnu proceduru da djeluje na dosljedan i pošten način", rekao je zvaničnik.

(Vijesti.ba/Srna)

Portal Analitika