Svijet

Novi protesti u Tajlandu dan uoči izbora

0102tajlandprotestiok
P
rotivvladini protestanti okupili su se i danas u poslovnom dijelu Bangkoka, dan uoči parlamentarnih izbora u Tajlandu koje će osiguravati više desetina hiljada vojnika i policajaca.

Novi protesti u Tajlandu dan uoči izbora
Portal AnalitikaIzvor

Tajlandska vlada će pokušati da osigura mirno sprovođenje prijevremenih parlamentarnih izbora, a opozicioni protestanti uprkos tome istrajno prijete da će ih poremetiti, u sklopu pokušaja da svrgnu s vlasti premijerku Jingluk Šinavatru. Vođa protestanata Sutep Taugsuban pozvao je na mirnu blokadu puteva.

"Narod neće zatvoriti glasačka mjesta već će protestovati na ulicama. Protesti će biti mirni, bez nasilja... Ali nećemo ničim direktno sprječavati glasanje", rekao je Sutep.

Dnevnik Nation objavio je da protestanti na jugu zemlje blokiraju pošte, pokušavajući da spriječe isporuke pošiljaka sa glasačkim listićima.

Tri osobe su jutros ranjene u eksploziji i pucnjavi u blizini mjesta na kojem su održani protesti, između simpatizera i protivnika tajlandske vlade, rekli su očevici.

Jedna je osoba ozlijeđena u pucnjavi, a dvije u eksploziji, izvijestio je novinar Rojtersa s mjesta događaja. Takođe je kazao da su neki protestanti imali pištolje. Još nije poznato jesu li ozlijeđeni simpatizeri ili protivnici vlade. Napad se dogodio u četvrti Laksi, blizu aerodroma Don Muang, uporišta stranke „Puea Thai“ premijerke Šinavatre. Njeni simpatizeri okupili su se jer traže da se održavanje sjutrašnjih izbora ne opstruira.

Portal Analitika