Zanimljivosti

Naučnik tuži Nasu jer ne traži vanzemaljski život na Marsu

oknasa
Č
udna „misteriozna“ stijena pojavila se na slikama koje je Nasin rover Oportjuniti načinio na Marsu a astrobiolog dr Ron Džozef u svojoj tužbi tvrdi da ona krije mnogo više nego što se to na prvi pogled čini, piše Huffington Post.

Naučnik tuži Nasu jer ne traži vanzemaljski život na Marsu
Portal AnalitikaIzvor

Džozef tuži Nasu i njenog administratora Čarlsa Boldena u pokušaju da natjera ovu svemirsku agenciju da detaljnije prouči „misteriozni“ kamen na Marsu. Peticija, koja je podnijeta u Kaliforniji, traži od Nase da „načini detaljnije fotografije kamena i naučnim metodama istraži i testira taj biološki organizam“.

Međutim, NASA je identifikovala taj objekat kao kamen – čudan kamen koji je nekako uspio da se skotrlja sa obližnjih stena i naše na fotografiji.

„Posmatrali smo ga uz pomoć mikroskopa. Jasno je da je u pitanju kamen“, izjavio je dr Stiv Skajres, jedan od naučnika zaduženih za rover Oportjuniti.

Sa druge strane, Džozef smatra da kamen podsjeća na „gljivice“ i da se nije misteriozno pojavio već da je tu bio sve vrijeme:

„Spore su bile izložene vlazi usled promenjivih vremenskih prilika na Marsu. Tokom narednih 12 dana, od trenutka kada je rover načinio prvu sliku, te spore su rasle i razvile se u strukturu koja se vidi na drugoj fotografiji. Dokazi su konzistentni sa biološkom aktivnošću i ukazuju na postojanje života na Marsu. Međutim, u nedostatku vlage, biološki uzorci poput ovih gljivica će se osušiti i raspasti i podsjećaće na kamen na slici“.

Nasin portparol Alard Beutel izjavio je da agencija i dalje analizira kamen pošto je pronalaženje života na drugim planetama jedan od glavnih ciljeva ali ti dokazi moraju da budu čvrsti.

Međutim, Džozef i dalje čeka da NASA objavi fotografije visoke rezolucije.

„Odbijanje Nase da načini fotografije iz više uglova, odbijanje da se načine mikroskopske fotografije kamena i odbijanje da se objave fotografije visoke rezolucije je jednostavno neobjašnjivo, nemarno i bizarno“, stoji u njegovoj peticiji.

 

 

Portal Analitika