Politika

SKUPŠTINA: VDT još na čekanju, prioritet izborni zakoni

okskupstina
K
olegijum predsjednika parlamenta još nije raspravljao o datumu zakazivanja sjednice Skupštine na kojoj će biti raspravljano o izboru vrhovnog državnog tužioca, saznaje Portal Analitika. Izvor Analitike, koji je član Kolegijuma je kazao da su prioritet izborni zakoni o kojima bi Skupština trebalo da raspravlja 10. februara.

SKUPŠTINA: VDT još na čekanju, prioritet izborni zakoni
Portal AnalitikaIzvor

- Još je neizvjesna sjednica o VDT-u a najvjerovatnije je da će biti zakazana nakon 10. februara, rekao je izvor Analitike. Time je i dalje produženo v.d . stanje u Tužilaštvu koje traje već od aprila prošle godine. Pored VDT –a kome je istekao mandat u aprilu istekli su mandati osnovnim državnim tužiocima u Herceg Novom, Kotoru, na Cetinju, u Kolašinu, Bijelom Polju, Pljevljima, Beranama i višem državnom tužiocu u Podgorici.

Krajem decembra kandidat Tužilačkog savjeta Branko Vučković nije bio ni blizu neophodne dvotrećinske većine, a prema Zakonu o državnom tužilaštvu, sjednica na kojoj bi se novi VDT birao između svih prijavljenih kandidata može biti zakazana mjesec dana nakon prve sjednice, s tim da zakon nije definisao precizan rok do kada treba zakazati sjednicu.

Pored Vučkovića, predsjednika kotorskog Osnovnog suda koga je podržao Tužilački savjet, za VDT su konkurisali Goran Rodić, Vesna Jovićević i Stojanka Radović i svi oni su potencijalni kandidati za VDT.

Da bi neko bio izabran u drugom krugu treba da obezbijedi tri petine glasova poslanika, odnosno 49.

Portal Analitika