Svijet

Francuzi više nijesu najveće vinopije, na 1. mjestu su ...

3001Vino
K
ina je postala najveći konzument crnog vina na svijetu, nadmašivši tako i Francusku, navodi se u nedavno objavljenoj studiji.

Francuzi više nijesu najveće vinopije, na 1. mjestu su ...
Portal AnalitikaIzvor

 

Kina, sa Hong Kongom, popila je više od 155 miliona sanduka crnog vina tokom 2013, navodi se u studiji “Wine Expo-a” koji organizuje sajmove vina i pića i britanske organizacije koja ispituje tržište alkoholnih pića “Wine and Spirit Research”. 

Francuzi su prošle godine popili 150 miliona sanduka crnog vina, Italijani 141 milion, SAD 134 miliona, a Nemačka 112 miliona, piše AFP. 

Ukupno, SAD su bile glavni potrošač vina od 2011. i očekuje se da će konzumiranje crnog vina skočiti 14 procenata u narednih pet godina, navodi se u studiji i dodaje da je potražnja vina u Kini - drugoj po veličini ekonomiji u svetu i zemlji sa 1,3 milijarde stanovnika - podstaknuta većim ličnim bogatstvom i većom potražnjom stranih proizvoda. 

Potrošnja vina u Francuskoj pala je 18 procenata od 2007. a u Italiji 5,8 procenata. 

"Došlo je do promene u kineskom mentalitetu. Vinogradi se masovno sade, a distribucija se značajno povećala", rekao je Gijom Degliz, generali direktor “Wine Expo-a”. 

Studija je pokazala i da globalno konzumiranje vina nastavlja da raste. 

U periodu od 2008. do 2012. poraslo je 3,2 procenta a očekuje se da će do 2017. skočiti još 4,9 posto. Studija je pokazala i da je baidžiju, bijelo kinesko žestoko piće destilovano od prosa, pirinča ili pšenice sa 38 procenata alkohola, najtraženija "žestina". 

Upotreba votke opala je za šest odsto u poslednjih pet godina mahom zbog toga što je Rusi sve manje piju.

 

B92

Portal Analitika