Zanimljivosti

Androida suvereno „vlada“ pametnim telefonima

2901BestAndroid
A
ndroid, operativni sistem Gugla (Google), prošle godine je bio korišćen na 78,9 odsto pametnih telefona prodatih širom svijeta, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija Stratedži analitiks (Strategy Analytics), a prenosi B92.

Androida suvereno „vlada“ pametnim telefonima
Portal AnalitikaIzvor

Time je potvrđena dominacija Androida, koji je nastavio da povećava svoje udio na tržištu u odnosu na Eplov (Apple) operativni sistem iOS, koji se koristi na ajfonu (iPhone).

- Gotovo je sigurno da je 2013. bila godina Androida. Međutim, godišnja stopa rasta tržišnog udjela Androida usporila je prošle godine na 62 odsto, odnosno na najniži nivo u istoriji te platforme. Očekujemo da će tržišni udio Androida dodatno opasti u 2014. zbog prezasićenja i rivala poput Majkrosofta (Microsoft) i Fajerfoksa (Firefoxa) koji jedva čekaju da „uskoče“ na bilo koji znak zaostajanja Androida - izjavio je analitičar Nil Muston.

Prema tom istraživanju, udio Apple-a na globalnom tržištu „skliznuo“ je 19,4 odsto iz 2012, na 15,5 odsto u prošloj godni. Windows Phone čvrsto je zauzeo treće mjesto sa udjelom od 3,6 odsto, što je nepuni postotak više u odnosu na 2,7 odsto iz 2012. godine.

Foto: moyeamedia.com

Portal Analitika