Svijet

Egipat: Suđenje novinarima Al Džazire zbog objavljivanja "lažnih vijesti"

2901AJE
E
gipat priprema suđenje dvadesetorici novinara satelitske televizijske mreže Al Džazira (Al-Jazeera), među kojima su četvorica stranaca optužena za objavljivanje "lažnih vijesti", prenosi portal Index saopštenje egipatskog ministrstva pravosuđa.

Egipat: Suđenje novinarima Al Džazire zbog objavljivanja "lažnih vijesti"
Portal AnalitikaIzvor

Šesnaest egipatskih novinara optuženo je da pripadaju terorističkoj organizaciji i da su povrijedili nacionalno jedinstvo i socijalni mir, navelo je državno odvjetništvo u priopćenju.

Četvorica stranaca, od kojih dvojica Britanaca, jedan Australijanac i jedan Holanđanin, optuženi su za saradnju s tim Egipćanima, da su im davali novac, opremu i informacije i da su objavljivali lažne vijesti kako bi informisali vanjski svijet da u zemlji traje građanski rat.

Od 20 optuženih, osam ih je u zatvoru. Državno tužilaštvo nije otkrilo identitet onih koji su iza rešetaka.

Trojica novinara Al-Jazeera-e, Australijanac Piter Grest, Mohamed Adel Fahmi egipatsko-kanadskog porijekla i Egipćanin Baher Mohamed uhaopšeni su 29. decembra u jednom hotelu u Kairu. Državno tužilaštvo ih je optužilo da su u vezi s Muslimanskim bratstvom, koje vlada smatra terorističkom organizacijom.

Nakon što je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Morsija, nove vlasti su pokrenule krvavu represiju protiv njegovih pobornika, a Al-Jazeera-i prebacuju da je stala na stranu Muslimanskog bratstva.

Portal Analitika