Politika

VEŠOVIĆ: Predstavićemo građanima NATO kroz infrastrukturu DPS-a

2901cajo
I
mamo ambiciju da, bez idealizovanja, sa građanima otvorimo širi dijalog i predočimo NATO vrijednosti i prednosti u odnosu na druge političke, vojne i bezbjedonosne alternative koje se nude našoj državi i društvu. Nisam slučajno na prvo mjesto stavio političke, jer imamo za cilj da građanima preko naše partijske infrastrukture direktno predočimo i predstavimo NATO savez ne samo kao vojni, već prvenstveno politički savez država, kazao je za Televiziju Vijesti portparol DPS-a Časlav Vešović.

VEŠOVIĆ: Predstavićemo građanima NATO kroz infrastrukturu DPS-a
Portal AnalitikaIzvor

Glavni odbor DPS-a danas raspravlja na koji način da se uključi svim svojim kapacitetima kako bi promovisala NATO integracije i time ubrza cijeli proces, odnosno dovede Crnu Goru do članstva.

- Ova sjednica je dominantno posvećena ulozi i aktivnostima Demokratske partije socijalista na daljoj afirmaciji NATO vrijednosti u Crnoj Gori. Imamo ambiciju da, bez idealizovanja, sa građanima otvorimo širi dijalog i predočimo NATO vrijednosti i prednosti u odnosu na druge političke, vojne i bezbjedonosne alternative koje se nude našoj državi i društvu. Nisam slučajno na prvo mjesto stavio političke, jer imamo za cilj da građanima preko naše partijske infrastrukture direktno predočimo i predstavimo NATO savez ne samo kao vojni, već prvenstveno politički savez država. Cijenimo da se na taj način Crnoj Gori dugoročno nudi politička i ekonomska stabilnost, i na taj način se najbolje čuva teritorijalni integritet Crne Gore - najavio je Vešović za podgoričku televiziju.

On je dodao da će se DPS truditi da građanima Crne Gore predstavi kompatibilnost dva integraciona procesa – evropskih i euroatlantskih – jer „EU i NATO baštine slične vrijednosti po pitanju vladavine prava, građanskih sloboda i sigurnosti građana“, a da ćemo uspješnijom NATO integracijom biti bliži Evropskoj uniji.

Na pitanje da li smatraju da će ovim aktivnostima povećati podršku građana članstvu Crne Gore u NATO, Vešović odgovara:

- DPS uživa najveće povjerenje građana i ono konstantno raste. Mi smo spremni da maksimalno založimo naš politički autoritet kako bi dodatno afirmisali NATO vrijednosti. Nismo samo mi u DPS-u registrovali da postoji ozbiljna disproporcija kada je u pitanju podrška evropskim integracijama u odnosu na NATO. Ali, postoji još ozbiljnija disproporcija u podršci NATO-u u parlamentu u odnosu na ukupnu javnost Crne Gore. To dovoljno govori da političke partije možda nisu svojim pristalicama i glasačima približile NATO vrijednosti. Po svim ispitivanjima javnog mnjenja i analizama, građani koji su opredijeljeni za punopravno članstvo u NATO dominantno podržavaju politiku DPS-a, a naša partija je spremna da kod svih građana Crne Gore predoči NATO vrijednosti. Mislim da ćemo ostvariti uspjeh na tom planu.

On kaže da DPS i dalje "vrijedno radi na dostizanju NATO standarda".

- Duboko vjerujemo da će naredni samit NATO-a biti samit na kome će Crna Gora dobiti poziv za punopravno članstvo u NATO - zaključuje Vešović.

U saopštenju koje je nakon sjednice GO DPS-a dostavljeno Portalu Analitika, podsjeća se da će ta stranka namjerava da "doprinese obezbjeđivanju kontinuiranog demokratskog dijaloga i pune podrške građana za pristupanje NATO", i to "kroz još veći angažman svoje partijske infrastrukture u kome će Crna Gora imati jednaka prava kao i sve ostale države članice saveza, najrazvijenije države svijeta".

Na kraju, Glavni odbor je donio odluku da Predsjedništvo napravi akcioni plan učešća DPS-a u procesu jačanja podrške građana NATO integraciji Crne Gore.

Portal Analitika