Svijet

Mladić nije svjedočio Karadžiću zbog svoje pozicije

mladic
D
ok su ga stražari juče izvodili iz sudnice Tribunala u Hagu, Mladić je, prolazeći pored Karadžića, na čijem je suđenju svjdoćio rekao: "Radovane, hvala ti i mnogo izvini, ne daju idioti... Brane NATO, idioti, NATO bombe i osiromašeni uranijum".

Mladić nije svjedočio Karadžiću zbog svoje pozicije
Portal AnalitikaIzvor

General Ratko Mladić je položio zakletvu da će da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu, ali nije želio da odgovara na pitanja, već je insistirao da pročita svoju pisanu izjavu.

Karadžiću (68) i Mladiću (70) Tribunal u odvojenim procesima sudi po istoj optužnici koja ih tereti za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

Mladić je, na sedam pitanja koje mu je Karadžić, koji se brani sam, dao isti odgovor:


- Gospodine predsedniče, ja ne mogu i ne želim da svjedočim zbog svog zdravstvenog stanja. Prema savjetu advokata, izjavljujem da zadržavam pravo da ne svjedočim i odbijam da svjedočim zbog mogućnosti da ugrozim zdravlje i svoja prava kao optuženog na mom suđenju - rekao je Mladić.

Karadžićeva pitanja glasila su:

"Da li ste me ikad informisali, usmeno ili pismeno, da će zarobljenici iz Srebrenice biti strijeljani; da se strijeljaju ili da su strijeljani?"

"Da li smo imali bilo kakav sporazum da građane Sarajeva valja podvrgnuti granatiranju i snajperisanju?"

"Šta su bili razlozi za granatiranje i snajperisanje Sarajeva? Da li ste me o tome informisali?"

"Da li smo mi imali bilo kakav dogovor da protjeramo Muslimane i Hrvata sa teritorija pod srpskom kontrolom?".

Raspravno vijeće odlučilo je da Mladića ne obavezuje da odgovara na ta pitanja, iako je imalo tu mogućnost. Sudije su protumačile da je Mladić iskoristio pravo da ne odgovara na pitanja kako ne bi okrivio samog sebe.

Iako je Mladić poslije rasprave sa sudskim vijećem pristao da položi zakletvu, on je nakon svakog Karadžićevog pitanja rekao da "ne može i ne želi da svjedoči iz zdravstvenih razloga" i da štiti svoja prava.

- Na savjet svog pravnog tima, branim svoje pravo da ne svjedočim, odbijam da svjedočim -  rekao je Mladić i naveo da bi svjedočenjem dalje ugrozio svoje zdravlje i otežao svoju poziciju u procesu koji se vodi protiv njega.

(blic.rs)

Portal Analitika